Wereldrecord voor Nederlandse composiet mantelbuizen

Dit diepte record is onlangs in Oman gevestigd door gebruik van een 98 meter lange buis op een diepte van ruim 5.000 meter in een olieput.

Trefwoorden: #Acquit Business Development, #composiet, #composiet mantelbuizen, #glasvezel, #HSCC-buizen, #Well Engineering Partners

Lees verder

nieuws

( Foto: Well Engineering Partners )

ENGINEERINGNET.NL - Acquit Business Development (ABD) en Well Engineering Partners (WEP) uit Hoogeveen, de belangrijkste aandeelhouder in ABD, hebben deze buizen ontwikkeld.

Deze bestaan uit glasvezel en composiet, onder de noemer High Strength Composite Casing (HSCC), en worden gemaakt via een speciale giettechniek.

HSCC-buizen hebben naar verwachting een acht jaar langere levensduur dan stalen buizen, wat neerkomt op een totale levensduur van twintig jaar, omdat HSCC-buizen corrosie bestendig zijn.

Dat maakt de buizen bij uitstek geschikt voor de gas- en olie industrie, de zoutwinning en geothermische projecten. De buizen zijn ook heel licht en van binnen heel glad afgewerkt, zodat er geen resten aan de buiswand blijven plakken.

Ook hebben HSCC-buizen een hoge isolatiewaarde en zijn ze geschikt voor elektromagnetische metingen van boorgaten om bijvoorbeeld de eigenschappen van een gas- of oliereservoir of een zoutmijn te analyseren. TNO en de TU Delft hebben deze buizen getest.

PDO/Shell heeft al 1500 meter composietbuis besteld voor olieputten in Oman. Onlangs vond daar de eerste test van het materiaal plaats, waarbij een 98 meter lange buis werd geplaatst op een diepte van 4.917 meter tot 5.015 meter in een 5.123 meter diepe put.

Eind volgend jaar worden bij het aardwarmteproject in Delft voor het eerst in Nederland HSCC-buizen gebruikt.