Superkritische vergassing van natte biomassa

De omzetting van digestaat, waterzuiveringsslib, rundveedrijfmest en afgemaaide waterplanten levert waterstofrijk brandbaar gas en CO2 op, en een filtraat met fosfor, kalium en stikstof.

Trefwoorden: #biomassa, #biovergisting, #CO2, #Sparqle International, #Superkritisch Water proces

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sparqle International )

ENGINEERINGNET.NL - Het bedrijf Sparqle International uit Hengelo is de initiatiefnemer van deze technologie, die het Superkritisch (SK) Water proces wordt genoemd.

Het SK Water proces heeft uitgedrukt in thermische energie een hoog rendement, dat tot circa 80% gaat. Ter vergelijking: bij biovergisters gaat het energetisch rendement tot zo'n 50%.

Natte biomassa is niet geschikt voor verbranding. Door middel van vergassing in hoge druk stoom (superkritisch water) kunnen natte biomassastromen worden omgezet in waterstofrijk brandbaar gas, met de minerale bestanddelen als niet-vergasbaar restproduct.

Dit gas is naar verwachting geschikt voor toepassing in onder andere de industrie en voor opwekking van elektriciteit voor bedrijven en huishoudens.

Ook rioolwaterzuiveringsslib kan via het SK Water proces worden omgezet in gas. Daarbij komt in vloeibare vorm ook CO2-rijk gas beschikbaar, dat is te gebruiken in kassen en - na schoning - in principe ook bij de productie van koudijs.

Binnen het project SCARLET-PLUS wordt onderzocht wat de samenstelling van de restfractie is en hoe fosfor, kalium en stokstof zijn terug te winnen. Ook wordt gekeken hoe die groene mineralen kunnen worden toegepast als kunstmestvervangers en hoe dat binnen de wettelijke regels mogelijk is of kan worden gemaakt.

Het project slaat twee vliegen in één klap: het biedt een oplossing voor het mestoverschot en het dreigende tekort op langere termijn aan fosfor.

De Friese melkveehouder Van de Lageweg heeft samen met een ander Fries melkveebedrijf, Sparqle International en Buizer Advies een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om te onderzoeken of het mogelijk is duurzame energie te produceren uit bio-afval door omzetting van natte biomassa reststromen in waterstofrijk brandbaar gas.

Als in 2020 alle natte biomassa reststromen in Nederland door middel van het SK Water proces wordt omgezet, levert dit bijna 20 PJ (1%) van de totale nationale energiebehoefte op, aldus deze studie.

Momenteel ontwikkelen het melkveehouderijbedrijf Van de Lageweg en Wetterskip Fryslân een plan voor een demo-unit voor de superkritische vergassing van rundveedrijfmest op praktijkschaal.

Het ministerie van Economische Zaken (Topsector Energie / TKI Gas) is de belangrijkste medefinancier is van SCARLET-PLUS.


Op de foto: prototype unit voor superkritische vergassing van drijfmest.