UHasselt masterstudente ontwikkelt fietsapp voor hartpatiënten

Informaticastudente Eva Geurts ontwikkelde voor haar masterthesis een mobiele ‘fietsapp’ voor hartpatiënten. De app begeleidt én motiveert de patiënt tijdens zijn fietstocht.

Trefwoorden: #app, #fietsapp, #geurts, #ict, #informatica, #jessa, #master, #masterproef, #uhasselt, #ziekenhuis

Lees verder

nieuws

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE – Er zijn al heel wat mobiele apps voor sportief gebruik op de markt. “Maar die richten zich vooral op gezonde sportbeoefenaars. Hartpatiënten hebben echter extra motivatie nodig om te gaan sporten, geremd als ze vaak zijn door hun angst voor terugkerend hartlijden”, zegt Eva Geurts.

Voor haar masterproef ontwikkelde de informaticastudente een mobiele toepassing waarmee hartpatiënten – voorlopig enkel - het Limburgs fietsroutenetwerk kunnen verkennen.

Geurts: “De patiënt heeft daarbij niet zo veel nodig: enkel een eenvoudig te bevestigen hartslagmeter – in dit geval: een smartwatch – en een smartphone. De app begeleidt de patiënt én motiveert hem ook.”

De ‘fietsapp’ speelt overigens ook in op de populariteit van elektrische fietsen. “Bij gebruik van een elektrische fiets doet de app aanbevelingen over het niveau van ondersteuning op de meest hellende onderdelen van het parcours – zonder echter de trainingswaarde van de fietstocht al te zeer te reduceren”, aldus Eva Geurts.

De app werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met een team van medici verbonden aan het Jessa Ziekenhuis. “Zonder ondersteuning hervalt de overgrote meerderheid van de hartpatiënten binnen één tot twee jaar na opname terug in een inactieve toestand”, zegt prof. Dr. Paul Dendale, diensthoofd cardiologie van het Jessa Ziekenhuis en docent aan de UHasselt.

Eva werd tijdens de afstudeerplechtigheid van de opleiding informatica overigens bekroond met een Master Award.


ACHTERGROND
De ‘fietsapp’ geeft de gebruiker suggesties rond het opdrijven van de inspanning, maar spoort op gezette tijden ook aan om het wat rustiger aan te doen. De applicatie baseert zich daarbij op de persoonlijke, veilige hartslagzone van de fietser zoals vooraf bepaald door een medisch team. De app registreert daarnaast de evolutie van de hartslag, de afgelegde afstand… zodat de patiënt die gegevens na de rit kan bekijken en zelfs kan doorsturen voor verdere medische opvolging.