Milieuvergunning voor Belgian Offshore Grid is slechts eerste stap

Elia ontvangt vergunning voor de bouw en de exploitatie van een Belgian Offshore Grid in de Noordzee. "Dit is de eerste stap, maar we zijn er nog lang niet".

Trefwoorden: #elia, #grid, #nemo, #offshore, #offshore, #stevin, #vergunning, #windenergie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - De verkregen milieuvergunning betreft meer bepaald de aanleg en de exploitatie van een Alfa-eiland of -platform, een hoogspanningsstation op zee, 3 kabels tussen Alfa en de kust, 1 kabel tussen Alfa en Bèta en 1 kabel tussen Bèta en de kust.

"Dit is een eerste, noodzakelijke vergunning, maar ook andere vergunningen zoals de kabellegvergunning zijn nodig alvorens de bouw kan starten", stelt de beheerder van het beheerder van het Belgische hoogspanningsnet Elia.

"Maar zover is het nog niet. De concrete invulling van het Belgian Offshore Grid wordt momenteel uitgewerkt met de betrokken windmolenparken en andere betrokken partijen, zoals Plug at Sea, het Belgian Offshore Platform, ...."

"Bovendien kan de offshoreproductie maar aan land worden gebracht als het project Stevin, de nieuwe te bouwen hoogspanningsverbinding tussen Zeebrugge en Zomergem, is uitgevoerd."

Tegen het Stevin-project bleken er in februari 2014 niet minder dan acht klachten (niet-bindende adviezen) te zijn ingediend door verschillende gemeenten.