Grote ingenieursenquête ontkracht clichés over generaties...

ie-net, de vereniging van Vlaamse ingenieurs, maakt de resultaten van zijn enquête bij 438 ingenieurs bekend.

Trefwoorden: #enquête, #ie-net, #ingenieur, #jobhopper

Lees verder

HR

( Foto: Groep T / Filip Van Loock )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Daaruit blijkt dat de 'generatie Y' helemaal geen jobhoppers zijn en dat 'babyboomers' alles behalve zitten te wachten op hun pensioen. Zo denkt 60% van de bevraagde jongeren de komende vijf jaar aan de slag te blijven bij zijn huidige werkgever en ook meer dan de helft van de bevraagde babyboomers wil actief blijven tijdens het pensioen, dat ze niet voor hun 65ste willen aanvangen. Beide generaties geven aan dat hun job complexer is geworden en meer tijd vraagt dan drie jaar geleden.

De Vlaamse ingenieurskoepel bevroeg 438 ingenieurs in de doelgroepen 25-37 jaar en 50-65 jaar. Het wilde daarmee inzicht krijgen in wat er omgaat bij ingenieurs op de twee scharnierpunten in hun carrière: de start en het einde van de loopbaan.

«Gen Y geen jobhoppers, babyboomers zitten niet te wachten op pensioen»

De resultaten van de enquête ontkrachten enkele clichés over de generaties. Zo blijkt de generatie Y helemaal niet uit jobhoppers te bestaan. Integendeel: zo’n 60% denkt over 5 jaar nog steeds bij zijn huidige werkgever in dienst te zijn, al dan niet in een andere job.
Anderzijds lijkt de babyboomgeneratie helemaal niet geneigd om vervroegd van zijn pensioen te willen genieten. Zowel op de vraag op welke leeftijd men met pensioen verwacht te moeten gaan, en men wil gaan, is het antwoord unaniem 65 jaar. Meer dan de helft geeft zelfs aan nog professionele activiteiten te willen voortzetten zelfs als men op pensioen is.

«Job van ingenieur wordt complexer»

Beide generaties geven aan meer tijd te besteden aan hun job dan 3 jaar geleden, vooral dan de jongeren (58%, versus 52% bij de ouderen). Bij beide groepen is de hoofdreden daarvoor dat de job complexer is geworden en meer communicatie vraagt.

Ingenieur Philippe Ernens, president van de Airtec divisie van Atlas Copco (waar de presentatie van de cijfers plaatsvond), dat meer dan 700 ingenieurs te werk stelt op zijn site in Wilrijk, bevestigt: «Vroeger had je als ingenieur wellicht nog genoeg aan je vakkennis. Vandaag heb je veel meer competenties nodig: je moet mensen kunnen aansturen, je project verdedigen, netwerken…»

«Crisis weegt zwaarder op ouderen»

De moeilijkere omstandigheden waarin ook ingenieurs werken, wegen een pak zwaarder op de oudere generatie dan op de jongere. In de categorie 50-65 jarigen ziet meer dan 64% vooral negatieve signalen versus slechts 47,5% bij de jongeren. Ze schatten de gevolgen daarvan op hun job ook hoger in. Als reden voor die negatieve gevoelens zijn het vooral de ouderen die wijzen op de internationalisering.

Ingenieur Hans Romaen van ie-net: «Zij wijzen de toenemende concurrentie door de globalisering en met buitenlandse ingenieurs met de vinger.» Jongeren staan doorgaans positiever tegenover de internationalisering van de job als ingenieur.

Zo vindt 68,4% van de jongeren dat Europa een toegevoegde waarde biedt, en dan vooral de eengemaakte markt, de subsidies en de arbeidsmobiliteit.

Ernens: «Ik merk dat jongeren veel gemakkelijker in de huid van andere culturen kruipen. Zij hebben vaak al via een Erasmusuitwisseling in het buitenland gestudeerd, en houden contact met vrienden in het buitenland via sociale media. Zeker op onze site in Antwerpen, waar 32 nationaliteiten aan de slag zijn, en waar we zowel voor de Amerikaanse als de Chinese markt producten ontwikkelen, is dat een grote troef.»

«Wat verwachten ingenieurs van de politiek»

Ook wat betreft de tevredenheid over de politiek scoort Europa beter dan het nationale niveau, en ook hier weer zijn de jongeren positiever dan de ouderen. Bijna 52% van de jongeren vindt dat de Europese politiek goed inspeelt op de huidige economische tendensen, tegenover slechts 37,8% op gewestelijk vlak en 27,8% op nationaal vlak.

De oudere generatie is nog strenger: daar vindt slechts 17,4% dat de nationale politiek het goed doet.
Men vindt vooral dat de overheid meer ondernemerschap, innovatie en jobcreatie moet stimuleren (22,3%), en dat de loonlasten, BTW en belastingen omlaag moeten (21,4%).

… en van de job

De jobtevredenheid bij ingenieurs is hoog: 88,3% van de jongeren en 84,2% van de ouderen is tevreden over zijn of haar job.