’Asset lifetime extension’: stop de desindustrialisatie!

Stof tot nadenken: in Nederland hebben bijna 7 op 10 installaties een nog resterende technische levensduur van meer dan 30 jaar, terwijl dit in België minder dan 2 op 10 is.

Trefwoorden: #BEMAS, #desindustrialisatie, #levensduur, #Wim Van Cauwenberghe

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Op 25 mei gingen we met z’n allen naar de stembus en besliste de kiezer over wie in de komende jaren het beleid kan voeren, zowel op regionaal, nationaal als Europees niveau.

De verkozenen van het volk hebben nu de (moeilijke) taak om zo snel mogelijk over te gaan tot een daadkrachtig beleid. Los van alle partij-ideologieën is het duidelijk dat daarbij moet worden ingezet op een verder economisch herstel. Ons land heeft nood aan duidelijke maatregelen die de werkelijke economie versterken.

BEMAS, de Belgische vakvereniging rond onderhoud en asset management, roept op om bijzondere aandacht te schenken aan een positief investeringsklimaat voor de industrie.

Zowat alle provincies, regio’s en landen in Europa hebben organisaties zoals Flanders Investment & Trade (FIT), die mogelijks geïnteresseerde buitenlandse investeerders het hof maken en proberen te lokken met allerhande (belastings)voordelen. Daarbij wordt vooral gemikt op greenfield-projecten, waarbij vanaf nul een nieuwe fabriek wordt neergezet.

Belang van brownfield-projecten
Slimme regio’s zetten echter ook in op de minder zichtbare, maar zeer belangrijke brownfield-projecten, waarbij bestaande installaties worden uitgebreid of deels vervangen. Zo wordt bijvoorbeeld in Nederland actief gelobbyd om dergelijke projecten binnen te halen.

BEMAS is partner in het MORE4CORE-project, dat momenteel loopt in vier Noord-West-Europese landen. Een belangrijk onderdeel is een benchmarkstudie rond onderhoud en asset management. Hoewel de benchmark nog loopt, kunnen we alvast enkele interessante conclusies trekken uit de voorlopige resultaten.

In onderstaande grafiek, zien we de restlevensduur van de bestaande installaties. In Nederland hebben bijna 7 op 10 installaties een nog resterende technische levensduur van meer dan 30 jaar, terwijl dit in België minder dan 2 op 10 is. 10% van de bestaande assets in België is momenteel reeds technisch verouderd en nog eens 12% bereikt dit stadium in de komende 10 jaar.

Het verschil tussen de Belgische en de Nederlandse situatie is frappant. Ik ga hier nu niet beweren dat dit verschil toe te schrijven is aan het actief beleid rond brownfield-projecten, maar op één of andere manier hebben de Nederlandse bedrijven die tot nu toe deelnamen aan de benchmark, de problematiek rond verouderende assets anders aangepakt.

Oproep aan de nieuwe beleidsmakers
De Belgische industrie staat dus voor enkele belangrijke keuzes met betrekking tot de toekomst van de bestaande industriële installaties: uit dienst nemen en afbreken, vervangen door nieuwe installaties, of investeren in maatregelen om de bestaande installatie te moderniseren en de levensduur te verlengen.

Deze laatste optie lijkt alvast zeer aantrekkelijk: er is minder investeringskapitaal nodig, het laat onze industriële bedrijven toe om verder te gaan met een lokale productieactiviteit, en het is bovendien de meest duurzame oplossing. ‘Asset lifetime extension’ kan aldus de desindustrialisatie in ons land een halt toeroepen en op die manier de basis vormen voor de ‘fabrieken van de toekomst’.

Hoog tijd dus om ook de nodige beleidsmaatregelen te nemen die deze vorm van duurzame verankering van industriële activiteit in onze contreien te ondersteunen.


Maintenance Evangelist Wim Vancauwenberghe is directeur van Bemas, de Belgian Maintenance Association.