Nul-energieproefgebouw UGent binnenkort geopend

De UGent opent weldra, naast de GreenBridge incubator in Oostende, de E-Cube. De E-Cube is een nul-energiewoning, die als proefgebouw zal dienen bij onderzoek naar energiezuinig bouwen.

Trefwoorden: #E-cube, #incubator Oostende, #nul-energiegebouw Oostende, #nul-energiewoning, #passiefbouw proefwoning

Lees verder

Nieuws

( Foto: © UGent, Nic Vermeulen )

ENGINEERINGNET.BE - In september opent de UGent op de campus van de GreenBridge incubator in Oostende, de E-Cube. De E-Cube is een nul-energiewoning, die als proefgebouw zal dienen bij onderzoek naar energiezuinig bouwen.

Het gebouw staat volledig in voor de eigen energiebehoefte. Zonnepanelen zorgen voor energie die optimaal gebruikt wordt door goed te isoleren, de nood aan verwarming te verlagen, ramen en deuren met een hoog isolatieniveau te gebruiken, een goede luchtdichtheid te realiseren en door energie-efficiënte ventilatie.

Het concept van de woning is ontwikkeld door studenten van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent. Met de E-Cube namen ze deel aan de Solar Decathlon, een internationale wedstrijd voor universiteiten om een door zonne-energie aangedreven huis te ontwerpen, bouwen en bewonen.

Als enige Europees team was de UGent voor de eindfase van de wedstrijd geselecteerd om haar woning tentoon te stellen in Washington in september 2011. Daarna werd de woning gedemonteerd en in containers terug naar België verscheept. Dit bouwpakket vormde de basis voor het nul-energieproefgebouw zoals het nu op de GreenBridge-site staat.

De E-Cube werd als testcase opgenomen binnen het Europees project 'Interdisciplinaire clusters als opstap naar een kennis gedreven economie', een project dat geleid wordt door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen waarmee het twee 'Fabrieken voor de Toekomst' opricht in West-Vlaanderen. Eén daarvan spitst zich toe op Cleantech met nadruk op blue energy, met GreenBridge als belangrijke uitvalsbasis.

De E-Cube wordt ingezet voor onderzoek naar de interactie van innovatieve systemen om energie op te wekken (zoals warmtepompen en zonnepanelen) met een zogenaamd smart grid, een elektriciteitsnetwerk om productie en verbruik van hernieuwbare energie optimaal op elkaar af te stemmen.

Om in te spelen op het comfort in de woning en de energie die daarvoor nodig is, worden de energiestromen van de verschillende energiesystemen samen met het binnen- en buitenklimaat continu gevolgd.

Op een zonnige dag wordt voldoende energie geproduceerd door de zonnepanelen om de volledige energiebehoefte te dekken en is er zelfs een overschot. De E-Cube werkt dan als energieleverancier aan het smart grid door het overschot aan geproduceerde energie af te geven en zo andere gebouwen van energie te voorzien.

Op een winderige dag met weinig zon wordt het tekort aan energie uit de zonnepanelen gecompenseerd met energie afkomstig van de kleine windturbines naast de E-Cube. Door energiestromen op die manier te sturen en te bufferen, wordt intelligent omgegaan met de onvoorspelbaarheid van natuurlijke energiebronnen als wind en zon.

Via de E-Cube onderzoeken de UGent-wetenschappers ook de lucht- en waterdichtheid van gebouwcomponenten en hun bouwfysische prestaties. Door de modulaire opbouw van de buitenwanden wordt het mogelijk nieuwe wandopbouwen en aansluitingen te plaatsen uit een materiaal waarbij ingebouwde sensoren bepalen hoe te reageren op vocht en warmte.

Daarnaast wordt ook apparatuur voor de slagregenmetingen ingebouwd.