Actility: inschakelen noodgroepen om blackouts te vermijden is realistisch

Door Johan Vande Lanotte geopperde piste om bestaande noodgroepen op te nemen in plan om stroomuitval te vermijden, is realistisch en bovendien een goed idee. Dat stelt aggregator Actility.

Trefwoorden: #actility, #afschakelen, #aggregator, #blackout, #doel 3, #doel 4, #elektriciteit, #Elia, #energie, #nucleair, #Vande Lanotte

Lees verder

nieuws

( Foto: Actility, dieselgroep )

ENGINEERINGNET.BE – Deze ochtend verwees Johan Vande Lanotte op de radio naar de mogelijkheid om bestaande stroomgeneratoren op te nemen in het noodplan dat in werking zou treden bij dreigende stroomuitval in het Belgische elektriciteitsnet.

"Die optie is een realistisch en onmiddellijk haalbaar alternatief is voor het afschakelen van stroomgebruikers", stelt nu Actility Benelux, dat al optreedt als aggregator voor Elia. "Bovendien zal deze reservecapaciteit in noodsituaties zeer snel beschikbaar zijn".

Sommige noodgroepen blijken vandaag al reserves aan Elia te leveren als systeemdienst om grote onevenwichten op te vangen. "Als aggregator kunnen wij die tegelijk vanop opstand activeren". Bijvoorbeeld op donderdag 13 februari 2014 werden deze reserves ook al aangesproken kort na de uitval van nucleaire reactor Doel 1.

Door bestaande noodgroepen bij ziekenhuizen, datacenters, ondernemingen of overheidsdiensten systematisch aan te spreken, ontstaat een enorm potentieel aan noodvermogenproductie, stelt het bedrijf.

Bavo De Man van SDM-Engineering, expert in stuursystemen voor elektrische stroomopwekking, schat het potentiële vermogen zelfs op 1200MW, het equivalent van de grootste nucleaire reactoren in België.

In België zijn nu al verschillende ziekenhuizen aangesloten op dit systeem. De ziekenhuizen krijgen hiervoor een vergoeding, maar 'in principe kan elk bedrijf of overheidsinstelling voorzien van noodgroepen hiervan gebruik maken', stelt Actility.

Aggregators als Actility gebruiken daarvoor geavanceerde technologie waarmee netgebruikers hun noodgeneratoren automatisch kunnen aansturen in functie van hun energiebehoeften, maar ze kan ook ingezet worden met het oog op het vermijden van een black-out.

"Dit is een efficiënte oplossing aangezien investeringen in noodvermogeninstallaties reeds gedaan zijn er via de automatische aansturing geen extra personeelskosten aan verbonden zijn", geeft de leverancier nog mee.


ACHTERGROND
De uitval van de reactor Doel 4, maar laat ons eerlijk zijn, vooral het gebrek aan 'goed bestuur' door de Belgische politici, leiden momenteel tot hallucinante toestanden die je alleen verwacht in onderontwikkelde landen met een lamentabele energie-infrastructuur. In een welvarend land als België, dat bovendien te boek staat als één van Europa's belangrijkste logistieke draaischijven, wordt er ernstig rekening mee gehouden dat komende winter delen van het net arbitrair zullen moeten worden afgeschakeld. De publieke bezorgdheid is - méér dan terecht - groot.

Dat gezegd zijnde: nood breekt wet. Het systematisch beschikbaar maken van reservecapaciteit via bijvoorbeeld noodgroepen of het afschakelen van grote industriële energieverbruikers kan naar de toekomst toe kansen scheppen. Op de keper beschouwd kan het een onderdeel vormen van een productie- en distributie-infrastructuur die zich 'intelligent' gedraagt in functie van vraag en aanbod - 'smart energy management' op grote schaal. Dat kan een blijvende impact hebben op de zoektocht naar broodnodige reservecapaciteit om het net in extreme situaties in balans te houden.