Aantal bedrijven overweegt zelfs tijdelijke werkloosheid tijdens blackouts

De Vlaamse ondernemers zijn verontrust over een mogelijke stroomuitval. Acht op tien ondernemers vreest schade te ondervinden, een kwart neemt preventieve maatregelen.

Trefwoorden: #blackout, #libeer, #onderneming, #stroomonderbreking, #stroomuitval, #voka

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE – Een en ander blijkt uit een rondvraag van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Gedelegeerd bestuurder Jo Libeer: “Het is een problematiek die duidelijk leeft. Op korte tijd kregen we meer dan 1.000 antwoorden binnen."

"Omdat er nog niet veel informatie beschikbaar is, kan 40% van de ondervraagden nog niet inschatten wat de gevolgen zullen zijn. Bedrijven die zich daar wel over uitspreken, vrezen het stilvallen van de productie of de onmogelijkheid om diensten te leveren aan hun klanten.”

"Een kwart van de ondernemingen neemt preventieve maatregelen. Het gaat om ondernemingen die investeren in noodgeneratoren of eigen stroomproductie, of die voorbereidingen treffen rond het aanpassen van de productieplanning."

"Een aantal bedrijven denkt zelfs aan het invoeren van tijdelijke werkloosheid”, aldus Libeer.

Zeven op de tien ondernemingen zijn niet verzekerd voor dergelijke schade. “Slechts 15 van de 1.000 ondernemers die onze enquête hebben ingevuld, zeggen dat dit door hun verzekering wordt gedekt. Meer dan een kwart weet het nog niet.”

Bovenal blijkt uit de Voka-bevraging een grote nood aan informatie: waar zal er eventueel geen stroom zijn? Wanneer komt er een onderbreking? En welke rol zullen de distributienetbeheerders en gemeenten opnemen?

Als er effectief een stroomonderbreking wordt gepland, vragen ondernemers om minstens een dag (28%), maar liefst meer dan een dag op voorhand te worden gewaarschuwd (60%).

Om de communicatie snel te laten gaan, verkiezen Vlaamse bedrijven informatie per e-mail, SMS en telefoon.