Plaatsing van tijdelijk brugdek op Mechelse Arsenaal-werf (+video)

In Mechelen wordt er volop gebouwd aan een nieuwe spoorbypass van 3,2 kilometer lang. In juni werd een tijdelijk brugdek onder de sporen geschoven. Bekijk de video van Mechelen in Beweging.

Trefwoorden: #arsenaal, #Aswebo, #bouwkunde, #Cosimco, #engineering, #Franki, #studiebureau, #techniek, #willemen

Lees verder

Techniek

( Foto: YouTube / Mechelen in Beweging )

ENGINEERINGNET –Franki Construct, onderdeel van Willemen Groep, werkt mee aan wat 'al de grootste werf ooit in Mechelen' wordt genoemd: de aanleg van een nieuwe spoorlijn (bypass) en van een ringweg (tangent) rond Mechelen, ‘weg van de stad’ geheten.

De spoorbypass betekent een capaciteitsuitbreiding van het Mechelse station en zorgt ervoor dat treinen over twee sporen met een snelheid van 160 km per uur door Mechelen-Centraal kunnen rijden. Vandaag is dat nog maximaal 100 km per uur.

Dit deel van het project omvat de bouw van een reeks kunstwerken, onder meer een spoorwegviaduct boven de nieuwe ringweg en twee stalen bruggen: een over het kanaal Leuven-Dijle en een andere over de Dijle.

De spoorbypass zal aansluiten op de lijn Schaarbeek-Mechelen in de middenberm van de E19 en de Diabolo-verbinding met de luchthaven van Zaventem. Het moet zorgen voor een vlottere doorstroming van het treinverkeer tussen Brussel, Mechelen, Antwerpen en Nederland.

Tijdens het laatste weekend van juni (2014) werd een tijdelijk brugdek onder de huidige sporen geschoven, zodat er in een latere fase een ondertunneling gemaakt kan worden. Om diezelfde reden werden er eerder al paalconstructies uitgevoerd.

Vier brugdekken van elk 40 ton werden met speciale kranen verplaatst. De sporen werden tijdelijk weggenomen en op vooraf bepaalde plaatsen werden 8 ton zware geprefabriceerde funderingsblokken aangebracht.

De tijdelijke brugdekken zijn elk 19 meter lang, 2,5 meter breed en 60 centimeter hoog. Ze werden in speciale ateliers geprefabriceerd en dan naar de Arsenaal-werf gebracht.

De video hieronder brengt een verslag van deze spectaculaire werkzaamheden. Tegen eind 2017 moeten de spoorbypass en tangent klaar zijn.


ACHTERGROND
Franki Construct behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep, één van de grotere spelers in de bouwsector. Enkele van de belangrijkste partners binnen deze groep zijn Willemen General Contractor, Cosimco, Franki en Aswebo.