i-Cleantech lanceert website EURELCO

EURELCO is een Europese Enhanced Landfill Mining Consortium en staat voor een geïntegreerde aanpak en maximale recuperatie van materialen en energie uit voormalige stortplaatsen

Trefwoorden: #Enhanced Landfill Mining Consortium, #EURELCO, #i-Cleantech, #onderderzoekconsortium, #recuperatie van materialen, #stortplaatsen

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - In 2008 werd een Vlaams onderzoeksconsortium opgericht dat onder andere bestaat uit academische experten, het bedrijf Group Machiels en de OVAM.

In maart werd dit consortium opgeschaald naar Europees niveau met de oprichting van het Europese Enhanced Landfill Mining Consortium (EURELCO). Het consortium wordt door i-Cleantech Vlaanderen gecoördineerd.

Enhanced Landfill Mining (ELFM) staat voor een geïntegreerde aanpak en maximale recuperatie van materialen en energie uit voormalige stortplaatsen met maximaal respect voor milieu en gezondheid.

Een stortplaats wordt niet meer gezien als een eindpunt, maar als een tijdelijke opslagplaats voor toekomstige materialen en energiebronnen. De vraag naar grondstoffen is groot en stijgt nog steeds.

Het hergebruiken van materialen of het opnieuw inzetten van materialen, die tijdelijk uit de materialenkringloop verdwenen zijn, is dan ook een belangrijke uitdaging. Een nieuwe bron van materialen zijn oude stortplaatsen.

Deze kunnen via Enhanced Landfill mining ontgonnen worden. Het doel is dan ook om materialen en energie uit een stortplaats zo optimaal mogelijk te recupereren. Al die mogelijkheden worden onderzocht in dit consortium.

De gisteren gelanceerde website wil een actieve bijdrage leveren tot verspreiding van het concept ELFM, een overzicht bieden van actoren die ELFM omarmen en kennis over eerdere ervaring binnen de EU samenbrengen, zowel concrete projecten als (fundamentele) kennis.

De website wordt zo een centraal aanspreekpunt voor de toepassing van ELFM in Europa.


ACHTERGROND
EURELCO telt ondertussen 45 partners (bedrijven, kennisinstellingen, vzw’s en overheidsinstanties) uit 11 EU-lidstaten. Het verenigt toponderzoeksinstellingen uit Europa (zoals KTH, RWTH Aachen, VTT, Montanuniversität Leoben) evenals tal van bedrijven die in dit domein actief zijn. Ook diverse overheidsinstellingen zijn actief binnen EURELCO. Onder de 45 partners bevinden zich 19 Vlaamse actoren waaronder 11 bedrijven, 4 kennisinstellingen en 4 publieke actoren.