Opening algenraffinage pilot Valorie

De eerste mobiele algenraffinaderij, ontwikkeld door TNO en Algae Food & Fuel (AF&F), wordt op 8 september in Lelystad geopend.

Trefwoorden: #Algae Food & Fuel, #algen, #algenraffinage, #TNO, #Valorie, #Wageningen UR

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Micro-algen worden gezien als een veelbelovende grondstof voor duurzame voedingsmiddelen, diervoeders, chemicaliën en biobased materialen.

NTO en AF&F hebben hun kennis van celfysiologie, scheidingstechnologie en functionele ingrediënten gecombineerd om een mobiele pilot fabriek voor het raffineren van algen te ontwikkelen.

De fabriek krijgt de naam Valorie, ofwel de Versatile ALgae On-site Raw Ingredient Extractor. Met de introductie van Valorie wordt een belangrijke stap gezet in de commercialisering van algen en wordt verdere opschaling van algenproductie mogelijk gemaakt.

De raffinaderij hanteert een back-engineering aanpak, waarbij wordt begonnen met het gewenste ingrediënt voor een specifieke toepassing in het achterhoofd. Vervolgens wordt teruggewerkt via de scheidingstechnologie naar het selecteren van de juiste algen voor dit doel.

Locatie van de fabriek is de site van Acrres, onderdeel van Wageningen UR in Lelystad. Acrres en AF&F werken in Lelystad samen aan algenteelt en verwaarding.

Het openingsprogramma op maandag 8 september omvat een excursie en een mini-seminar 'Algen waardeketen en toekomstige mogelijkheden' met diverse sprekers.