Verzekeraar stuurt expert, factuur voor verzekerde?

Er doet zich een ongeval voor in uw bedrijf. U licht uw verzekeraar in en deze stuurt een deskundige.

Trefwoorden: #column, #juridisch advies, #schadegeval, #Verzekering

Lees verder

Columns

ENGI£NEERINGNET.BE - Enkele weken na het bezoek van deze expert krijgt u van hem een factuur voor het betalen van zijn diensten. U hebt deze man echter niet aangesteld, wel uw verzekeraar: moet u deze factuur dan betalen? Hoe bekijkt de rechter zo’n zaak?

Partijen die onderling een contract willen tot stand brengen, moeten hiertoe 'de wil' hebben. Het is de 'toestemming' van de partij die een contract wenst af te sluiten. Deze 'wilsovereenstemming' is de belangrijkste geldigheidsvereiste en is de grondslag van een geldig contract. Het gaat hier bovendien om de toestemming van alle betrokken partijen.

Deze wil van de partijen om te contracteren moet op de één of andere manier tot uiting worden gebracht. Dit kan zowel 'uitdrukkelijk' als 'stilzwijgend' gegeven worden, maar wel op voorwaarde dat de wil om te contracteren tot uiting komt. Ze kan 'uitdrukkelijk' gegeven worden indien er een bepaalde handeling wordt verricht waaruit duidelijk blijkt dat het de wil is om te contracteren.

Een praktijkvoorbeeld
In de fabriek van Pieters doet er zich een schadegeval door aan één van de productiemachines. De firma Pieters schakelt haar verzekeraar in en deze stelt een expert aan. Deze laatste komt ter plaatse een onderzoek verrichten. Enige tijd later krijgt de firma Pieters een factuur in de bus van diezelfde expert.

De firma Pieters schrikt want zij heeft deze man nooit gecontacteerd en zij heeft met hem geen enkel contract afgesloten. Maar toch moet de firma een rekening betalen! De firma gaat hier niet mee akkoord en zij protesteert onmiddellijk deze factuur. De deskundige, Charel pikt dit niet, uiteindelijke stapt hij naar de rechter.

Expert Charel verdedigt zich door te stellen dat er met de firma Pieters vooraf afspraken waren gemaakt betreffende de taak van de expert en de te betalen vergoeding. De firma Pieters haalt aan dat zij op een bepaald ogenblik werd opgebeld door de expert en dat hij later plots aan haar deur stond.

De firma blijft erbij dat zij op geen enkel moment de expert heeft gevraagd om enig onderzoek te voeren, maar dat deze taak gevraagd werd door haar verzekering. Vermits zij geen afspraken heeft gemaakt met de expert, oordeelt de firma Pieters dat zij de facturen niet moet betalen, daar er hier geen geldige overeenkomst was.

De rechter beslist!
De rechter stelt dat iedere partij het bewijs moet leveren van de feiten die hij aanhaalt. Dit wordt duidelijk aangehaald in ons artikel 870 van het Gerechtelijk Wetboek. Bovendien moet hij die de uitvoering van een verbintenis vordert, het bestaan daarvan bewijzen.

In eerste instantie stelt de rechter vast dat de firma Pieters de factuur van de expert heeft geprotesteerd en zij hierin al aanhaalde dat zij geen enkele opdracht tot onderzoek had gegeven aan de expert: deze laatste kreeg de opdracht van de verzekering. Uit dit protest neemt de rechter aan dat de firma Pieters het bestaan betwist van een 'overeenkomst' tussen beide partijen.

De rechter stelt dat volgens de basisprincipes van het Verbintenissenrecht, het voldoende is dat er een 'wilsovereenstemming' is tussen de betrokken partijen. Dit houdt in dat beide partijen de wil moeten hebben gehad om te contracteren. Deze wilsovereenstemming kan uitdrukkelijk maar ook stilzwijgend gegeven worden (zie hierboven).

In deze zaak meent de rechter dat er van geen uitdrukkelijke wilsovereenstemming sprake kan zijn! Expert Charel kan op geen enkel moment een geldig document voorleggen waaruit zijn opdracht gegeven door de firma Pieters blijkt.

Bovendien kan er volgens de rechter evenmin sprake zijn van een stilzwijgende toestemming daar van in het begin de firma Pieters duidelijk heeft laten weten (bij het protesteren van de factuur), dat zij op geen enkel moment een effectieve opdracht zou hebben gegeven aan expert Charel.

Uit deze omstandigheden leidt de rechter af dat er hier geen geldige overeenkomst tot stand werd gebracht omdat er duidelijk een gebrek aan toestemming was! Dit betekent dat de rechter de firma Pieters gelijk geeft: er is geen geldige overeenkomst, dus zij moet de facturen van expert Charel niet betalen!


Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht.