Cristal Arena KRC Genk wil energiezuinigste stadion worden

Voetbalclub KRC Genk is net gestart met een onderzoek, dat moet aantonen hoe de Cristal Arena het energievriendelijkste voetbalstadion van het land kan worden.

Trefwoorden: #Eneco, #energiebesparing, #energiezuinig, #KRC Genk, #LED-verlichting, #stadion

Lees verder

Nieuws

( Foto: Encon, Robin Bruninx )

ENGINEERINGNET.BE - Encon, een studiebureau gespecialiseerd in energiebesparingsprojecten voor industriële toepassingen en grote gebouwen, licht op dit ogenblik het volledige stadion en alle activiteiten van de club door om te kijken waar de club energiezuiniger kan werken.

Het energiezuinig maken van een voetbalstadion is een behoorlijke uitdaging. Nadelig voor het energieverbruik is dat er eigenlijk geen gelijkmatige benutting is: het gebruik van een belangrijk stuk van de infrastructuur concentreert zich op één piekmoment van slechts enkele uren, één maal om de 2 weken.

Het volledige gebouw moet, voor de komst van de supporters , gedurende een flink stuk van het jaar niet alleen worden verwarmd. De aanwezigheid van zoveel mensen vraagt ook om ventilatie en wat later op de avond zelfs om koeling. Daarnaast is er de terreinverlichting, maar ook onvermoede verbruikers zoals de koelinstallaties voor de dranken, de verwarming van het veld en de buitenverwarming van de loges vragen om heel wat energie.

Voorzitter Herbert Houben: "We denken al langer na over ons energieverbruik. Maar de discussies vandaag over het uitvallen van het elektriciteitsnet tonen nog maar eens aan hoe belangrijk energie en energieverbruik in onze maatschappij zijn. Als club wilden we hier onze verantwoordelijkheid in opnemen. Daarom hebben we Encon aan het werk gezet om te onderzoeken op welke plaatsen we ons energieverbruik verstandiger kunnen aanpakken."

Robin Bruninx, CEO van Encon: "De energiebesparingen zijn zo groot dat de investering zichzelf vrij snel terug verdient. Als bedrijven de stap zetten en naar ons toe komen voor een project, spelen milieu-overwegingen een even belangrijke rol als de besparing zelf."