Slimme thermostaat Nest naar Nederland

Moederbedrijf Google introduceert het apparaat in verschillende Europese markten, waaronder Nederland en België.

Trefwoorden: #Nest, #slimme koolstofmonoxidemelder, #slimme rookmelder, #slimme thermostaat, #zelflerende thermostaat

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nest )

ENGINEERINGNET.NL - Deze maand worden de slimme thermostaat en rook- en koolstofmonoxidemelder van Nest gelanceerd in Nederland, België, Frankrijk en Engeland, voor een nog onbekende prijs.

De thermostaat is los verkrijgbaar. Daarnaast heeft Nest ook een overeenkomst gesloten met Essent, waarbij klanten van het energiebedrijf het apparaat waarschijnlijk gratis of met korting bij een meerjarig energiecontract krijgen.

Nest is een zelflerende thermostaat, die na korte tijd precies weet wat de temperatuur in de kamer moet zijn op welk moment van de dag. Daarbij communiceert het ook met andere apparaten in en rond het huis en met de energieleverancier. Als er weinig vraag naar stroom is, krijgt Nest een seintje door om de wasmachine bijvoorbeeld te laten draaien.

Het bedrijf praat met Philips over de koppeling van de Nest rookmelder aan Hue, de slimme lamp van het Nederlandse elektronicabedrijf. Deze kunnen bij rookontwikkeling in huis gaan knipperen als extra waarschuwing. Nest sloot met autofabrikant Mercedes een deal, waarbij de auto's communiceren met Nest zodra je naar huis rijdt. Dit om bijvoorbeeld het huis alvast te verwarmen.

Ex-Apple-topman Tony Fadell begon het bedrijf na zijn pensionering in 2008. Nest verkoopt momenteel naar schatting van Forrester Research maandelijks 50.000 thermostaten.

Begin dit jaar nam Google het bedrijf over voor 3,2 miljard dollar, ofwel 2,5 miljard euro. Wat betreft de bescherming van privacy stelt Nest geen informatie over huishouden te delen met Google.

Nest is op dit moment nog alleen in actief in Amerika en Canada.