Nieuwe teeltmethode zeewier heeft hoge opbrengst (+video)

Het door de EU gefinancierde AT~SEA-project heeft ontdekt hoe drijvende zeewierkwekerijen een hoge opbrengst kunnen opleveren, in combinatie met gemechaniseerde oogst.

Trefwoorden: #AT~SEA-project, #biobrandstoffen, #chemicaliën, #diervoeders, #levensmiddelen, #zeewier, #zeewierkwekerijen

Lees verder

nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.NL - Zeewier is een belangrijke maar weinig benutte bron van ingrediënten voor levensmiddelen, diervoeders, chemicaliën en biobrandstoffen.

Het is echter moeilijk om op grote schaal efficiënt te telen of te oogsten. Dit nieuwe project brengt hier verandering in.

Projectcoördinator Bert Groenendaal van het in België gevestigde Sioen Industries stelt dat nieuwe weefsels het mogelijk maken zeewier op zodanige schaal te kweken dat hiermee in Europa een miljardenindustrie kan worden gecreëerd. Sioen is een van de zeven bedrijven die bij het project betrokken zijn, samen met vier onderzoekscentra.

Tests van de weefsels van AT~SEA op proeflocaties in Solund (Noorwegen), Oban (Schotland) en Galway (Ierland) hebben een opbrengst gegenereerd tot 16 kilo nat zeewier per vierkante meter, dat is drie tot vijf maal de opbrengst van de traditionele zeewierteelt.

Momenteel wordt zeewier verkregen door het in het wild te oogsten of door teelt aan touwen. Beide methoden zijn niet echt geschikt voor schaalvergroting, aangezien ze erg arbeidsintensief zijn en een relatief lage opbrengst hebben.

Het projectteam heeft weefsels ontwikkeld die grote aantallen zeewierplanten kunnen dragen zonder kapot te gaan of ongewenste planten of weekdieren aan te trekken. Coatings van biologische oorsprong op de weefsels beschermen jonge zeewierplanten en stimuleren de groei.

De weefsels zijn geschikt voor grote matten van 1 millimeter dikte, waarop het zeewier een paar meter onder het zeewateroppervlak groeit. Zodra het zeewier volgroeid is, snijden machines aan boord van een schip de planten van de matten en leiden deze naar flexibele opslagtanks van door AT~SEA vervaardigde geavanceerde weefsels.

In september 2014 begint AT~SEA met het in cultuur brengen van 200 vierkante meter matten op alle drie de proeflocaties. Het doel is om de mogelijkheden voor commercieel gebruik te beoordelen. Groenendaal schat in dat, naarmate het consortium zijn technieken verfijnt, de opbrengst kan oplopen tot 20 tot 25 kilo per vierkante meter.

Het AT~SEA-consortium heeft octrooi op de weefsels aangevraagd. Het consortium is van plan om, wanneer het project in juli 2015 ten einde loopt, via een commerciële onderneming die uit AT~SEA moet ontspruiten, een kweekplaats van 2 à 3 hectare op te zetten.

Ook buiten de zeewierteelt zien de projectdeelnemers commerciële toepassingen voor de weefsels. Hierbij wordt onder meer gedacht aan andere vormen van aquacultuur en flexibele containers voor het vervoer van zoet water over zee.

In het AT~SEA-project, dat de EU met 3,4 miljoen euro subsidieert, werken zes kleine en middelgrote ondernemingen, één grote onderneming en vier onderzoekscentra uit België, Ierland, Marokko, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk samen.


Op de foto:
Op de testlocatie van AT~SEA bij Galway (Ierland) controleert een duiker de zeewierteelt.