Duitse studie vindt plastic deeltjes in 24 bieren

Duitse onderzoekers onderzochten 24 biermerken en troffen in alle bieren micro deeltjes plastic aan.

Trefwoorden: #actieve kool, #asbest, #bier plastic, #cellulose, #katoen, #microplastic bier, #perliet, #plastic voeding, #polymeren drank

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET - Dat onze waters ernstig vervuild zijn met plastic is al langer bekend. En dat het plastic op de één of andere manier zijn weg vindt in onze voedselketen is nu ook aangetoond voor bier.

Onderzoekers van de Duitse Oldenburg University onderzochten 24 biermerken op de aanwezigheid van plastic (als vezel, granulaat of deeltje). In alle 24 bieren troffen ze micro deeltjes van plastic aan, maar hier en daar ook zand en huidschilfers.

Microplastic kan voorkomen in de vorm vezels, films of fragmenten of granulaten kleiner dan 5mm. Microplastic bestaat uit synthetische polymeren. De meeste deeltjes die de onderzoekers aantroffen waren transparant maar hier en daar werd ook gekleurde plastic gevonden. Fragmenten werden het meest gevonden, vezels en granulaten waren significant minder aanwezig.

Hoe de polymeren precies in het bier terecht komen is niet geheel duidelijk. Dat water vervuild is met plastic is gekend. De onderzoekers sluiten echter niet uit dat de polymeren en granulaten via verschillende kanalen in het bier terecht komen en niet noodzakelijk enkel door gecontamineerd water.

Zo kunnen de grondstoffen voor het bier vervuild zijn met minuscule vezels. Ook via de lucht kunnen bijvoorbeeld vezels van isolatiematerialen of kleding in het product terecht komen. Er worden ook heel wat hulpgrondstoffen gebruikt in het filter proces (zoals actieve kool, asbest, cellulose, katoen, perliet enz.) die verantwoordelijk kunnen zijn voor de contaminatie.

Op zich zijn de hoeveelheden die werden aangetroffen niet zozeer verontrustend, aldus de onderzoekers. Wat wel verontrustend is, is het feit dat plastic voorkomt in alle van de geteste producten.