Nieuw regelsysteem voor hogere opbrengst windturbines

ECN ontwikkelde een nieuw geavanceerd regelsysteem voor rotorbladen van windturbines, waardoor grotere windturbines geïnstalleerd kunnen worden. Dit zou 13% meer energie opleveren.

Trefwoorden: #ECN, #Energieonderzoek Centrum Nederland, #groene energie, #rotorbladen, #windmolen, #windmolenpark, #windturbine

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Uit testen op het windpark van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) blijkt dat met het systeem, waarbij de bladen individueel worden afgesteld, de belasting op de windturbinebladen met maar liefst 20% kan worden teruggebracht.

De bouw van grotere windturbines kan de kosten van windenergie verlagen en de opbrengsten verhogen. Grotere windturbines krijgen echter ook meer belasting van de wind op de rotorbladen.

Door de rotorbladen slimmer af te stellen, kan die belasting worden teruggedrongen. Hierdoor kunnen lichtere en goedkopere windturbines worden ontworpen met een beter financieel rendement.

ECN ontwierp samen met windturbinefabrikant XEMC-Darwind een regelsysteem, een zogenaamd Individual Pitch Control systeem, waarbij elk van de drie rotorbladen individueel aangestuurd en afgesteld kan worden.

Een computerprogramma meet continu de windbelasting en past de stand van de bladen daarop aan.

Projectleider Stoyan Kanev van ECN: "Daardoor kun je met minder belasting net zoveel energie opwekken. Dat maakt het mogelijk grotere windmolens met grofweg 6,3 procent grotere rotorbladen te ontwerpen die tot 13% meer energie kunnen opwekken."

Dit systeem is langdurig en op grote schaal getest op een windturbine met een rotordiameter van 115 meter. De tests gebeurden op het testpark van ECN in de Wieringermeer en volgens de internationale IEC-certificeringsnorm.

Tot nu toe werden dit soort systemen alleen in simulaties getest.