Zon breekt langzaam door op Belgische arbeidsmarkt, aldus Manpower

“De zon breekt langzaam door op Belgische arbeidsmarkt. Het lijkt erop dat 2014 positiever zal eindigen dan vorig jaar", aldus Philippe Lacroix in commentaar op recentste Manpower Barometer.

Trefwoorden: #arbeidsmarkt, #banen, #barometer, #job, #Manpower, #tewerkstelling

Lees verder

HR

( Foto: Deutsche Telekom, e-commerce )

ENGINEERINGNET.BE – Volgens de Barometer, een graadmeter voor het animo van werkgevers om nieuw personeel te rekruteren, verwachten 6 van de 10 sectoren momenteel een stijging van de tewerkstelling.

Afgaand op de resultaten van de bevraging, zal de tewerkstelling in de sector Transport & Logistiek tijdens het 4e kwartaal 2014 opnieuw toenemen.

Concreet koestert 10% van alle werkgevers die ManpowerGroup bevroeg, de verwachting dat ze medewerkers zullen aanwerven tussen nu en eind december. Slechts 2% denkt er aan om mensen te ontslaan en 87% houdt het op een status-quo.

In 3 sectoren neemt het werkgeversvertrouwen significant toe: transport en logistiek, financiële instellingen, en horeca.

Daarnaast voorspellen de werkgevers uit de sector Elektriciteit, Gas en Water en de Maakindustrie positieve en vrij stabiele cijfers.

Achterblijvers zijn de openbare diensten en de bouw, waar de tewerkstelling zo goed als tot stilstand komt. In drie sectoren zijn de vooruitzichten trouwens negatief: groot- en kleinhandel , winning van delfstoffen en landbouw.

“De zon breekt langzaam door op Belgische arbeidsmarkt en het lijkt erop dat 2014 positiever zal eindigen dan vorig jaar."

"Na een grijs 3e kwartaal veert onze barometer opnieuw op, onder meer dankzij de bemoedigende tewerkstellingsvooruitzichten van de werkgevers uit de sector Transport & Logistiek”, aldus Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux.

"Het 4e kwartaal is tijdens de eindejaarsperiode traditioneel positiever voor die sector. Waardoor ook de vraag naar interimarbeid stijgt. Bovendien zou de sector diezelfde periode ook moeten genieten van de piek in e-commerce."

"Trouwens, volgens de Belgische vereniging van e-combedrijven (BeCommerce) steeg de onlinehandel vorig jaar in december met 21% ten opzichte van 2012. Die tendens zou zich nog sterker doorzetten in 2014. Op voorwaarde van flexibele leveringsmodellen zou dat op langere termijn de scope van de sector en dus ook de werkgelegenheid kunnen vergroten.”