Crucell versnelt ontwikkeling Ebola-vaccin

Het Nederlandse biotechbedrijf gaat hun vaccin combineren met dat van het Deense biotechbedrijf Bavarian Nordic, waarbij het testen op mensen volgend jaar al wordt uitgevoerd.

Trefwoorden: #Bavarian Nordic, #besmetting, #biotechbedrijf, #Crucell, #Ebola, #virus

Lees verder

Nieuws

( Foto: Crucell )

ENGINEERINGNET.NL - Onderzoek toonde aan dat het combineren van deze twee vaccins de effectiviteit ervan vergroot.

Het ene vaccin versterkt de bescherming en het andere doodt de eventueel aanwezige ebola. Het Amerikaanse gezondheidsinstituut NIH financiert de ontwikkeling van dit vaccin. Vanwege de uitbraak van het Ebola virus in Afrika, worden de testen op mensen een jaar eerder uitgevoerd dan eerst gepland.

Het in Leiden gevestigde bedrijf Crucell werkt al sinds 2002 aan dit vaccin voor ebola en het daaraan verwante marburgvirus. Normaal bestaat een vaccin uit de verzwakte vorm van de ziekteverwekker.

Maar omdat Ebola zo gevaarlijk is, kan dit niet. Daarom bevat het vaccin van Crucell een onschuldig virus met een stukje genetische informatie van ebola. Het gaat daarbij om genen van Ebola die de immuunrespons opwekken. Doel is dat na toediening van het vaccin, het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het deel ebola wat in het vaccin zit en zo immuun wordt voor ebola.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat het aantal dodelijke slachtoffers is opgelopen tot 2.400. WHO besloot onlangs om experimentele medicijnen nu al toe te staan, omdat ruim de helft van de patiënten overlijdt aan het virus. Deze uitbraak van ebola is de ergste sinds het virus in 1976 werd ontdekt.

Het ebolavirus is niet moeilijker te bestrijden dan polio of griep, maar het kost minimaal tien jaar om een vaccin te ontwikkelen. De ziekte Ebola is vernoemd naar de rivier Ebola in de Congo. Het is een ernstige infectieziekte waarbij bloedingen in het lichaam ontstaan.

Ebola wordt veroorzaakt door een zogenoemd filovirus, waarbij vleermuizen de meest waarschijnlijke bron zijn. Deze dieren verspreiden het virus onder meer via de ontlasting. Verschillende dieren, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen, zijn vatbaar voor het virus.

Als mensen deze dieren slachten en eten, kunnen zij ook besmet raken.