Knieprothese geplaatst op basis van 3D geleide chirurgie

Materialise heeft 3D chirurgische planningssoftware en patiëntspecifieke instrumentatie ontwikkeld op basis van 2D-röntgeninformatie, en dit voor totale knieprothese-operaties.

Trefwoorden: #2D-röntgeninformatie, #3D print, #CT-scan, #knieprothese, #Materialise, #MRI, #Orthopedisch chirurg, #Roger Jaeken, #röntgenfoto

Lees verder

research

( Foto: Materialise - Roger Jaeken )

ENGINEERINGNET.BE - Orthopedisch chirurg Roger Jaeken, van het AZ Heilige Familie in Reet, heeft met succes de allereerste knieprothese geplaatst die volledig gepland werd op basis van 2D-röntgeninformatie.

Deze nieuwe gepatenteerde technologie van Materialise maakt zowel het in 3D virtueel plannen van de chirurgie als het 3D printen van de patiënt-specifieke chirurgische instrumentatie mogelijk, enkel op basis van 2D-röntgenbeelden.

Tot nog toe was het enkel mogelijk om op basis van CT of MRI beelden een chirurgie in een virtuele 3D omgeving te plannen en de corresponderende patiënt-specifieke instrumentatie voor deze chirurgie in 3D te printen.

Deze beeldvormingstechnieken worden slechts bij een minderheid van alle knieprothese-operaties gebruikt. Het bedrijf heeft nu de volgende generatie plannings-en geleidingstools ontwikkeld waarbij 2D röntgeninformatie tot 3D informatie en oplossingen leidt.

Het grote voordeel is dat 2D röntgenbeelden voor dit type operaties op algemene basis worden gebruikt.

Dr. Roger Jaeken: “De mogelijkheid om enkel met röntgenbeelden te werken zal de planning van het chirugische proces nog efficiënter maken. In veel gevallen zullen patiënten niet langer meer moeten wachten op een CT of MRI scan, operaties kunnen sneller worden ingepland en we kunnen voor een groter aantal patiënten een preoperatieve planning doen.”

Materialise wil deze röntgengebaseerde geleidingstechnologie voor knieoperaties verder evalueren. Het product zal aan een gelimiteerd aantal chirurgen in Europa ter beschikking worden gesteld, waarna de registratieprocedure voor de Verenigde Staten zal worden opgestart.