Europese broeikasgasexperts buigen zich in Brussel over cijfermateriaal

Om het broeikasgasprobleem grondig aan te pakken is er onder meer nood aan cijfermateriaal. ICOS (Integrated Carbon Observation System) monitort de broeikasgassen boven Europa.

Trefwoorden: #broeikasgassen, #co-uitstoot, #congres, #ICOS, #meettoren, #metingen, #Science Conference on Greenhouse Gases and Biogeochemical Cycles, #UAntwerpen, #UHasselt

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - In 2013 stootten we met zijn allen 2,3% meer broeikasgassen uit dan het jaar voordien.

Klimatologen en beleidsmakers buigen zich deze week op een top in New York over dit en andere milieuproblemen. Ook in Brussel staan broeikasgassen dezer dagen centraal: van 23 tot 25 september buigen meer dan 200 topwetenschappers zich tijdens de eerste ICOS 'Science Conference on Greenhouse Gases and Biogeochemical Cycles' over de recentste gegevens.

Ze trachten vragen te beantwoorden als: hoeveel van de koolstofemissies kunnen door bossen en oceanen gecompenseerd worden? Is deze compensatie blijvend? Welke rol spelen stikstof en bemesting in de uitwisselingen van broeikasgassen tussen de biosfeer en de atmosfeer?

Prof. Reinhart Ceulemans (UAntwerpen): “Het ICOS-netwerk is een nieuwe onderzoeksinfrastructuur die een honderdtal meetinstallaties telt, verspreid over vijftien Europese landen”

“Samen met de collega’s verzamelen we een grote hoeveelheid gegevens op een gestandaardiseerde manier. Zo maken we een gedetailleerde broeikasgasbalans op van Europa.”

Alle gegevens worden samengebracht binnen het Carbon Portal, de open source interface van ICOS. Via die weg krijgen wetenschappers, maar ook beleidsmakers en het brede publiek toegang tot een schat aan informatie.

De onderzoeksgroep Planten- en Vegetatie-Ecologie, binnen het Departement Biologie van UAntwerpen, heeft op dit moment twee ICOS-meettorens in Vlaanderen: op een populierenplantage in Lochristi en in het gemengde bos De Inslag in Brasschaat.

Via de Herculesstichting maakt de Vlaamse overheid nu 0,5 miljoen euro vrij voor de bouw van een derde toren in het Nationaal Park de Hoge Kempen in Maasmechelen. Deze nieuwe toren zou in 2015 al operationeel zijn.

Ceulemans: “Deze toren wordt uniek, want het wordt de enige toren in een heide-ecosysteem binnen het ICOS-netwerk."

" In samenwerking met UHasselt gaan we er continu en geautomatiseerd metingen doen van de broeikasgassen koolstofdioxide, lachgas en methaan (CO2, N2O en CH4) en klimaatvariabelen zoals temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid en invallend zonlicht."

"De duurzame meetcabine wordt geïntegreerd in het landschap en is zo ontworpen dat het uitzicht niet verstoord zal worden.”


(screenshot YouTube - UAntwerpen: Prof. Reinhart Ceulemans)