47 van 50 deelnemers keren Desertec-consortium rug toe

47 van de oorspronkelijke 50 deelnemers aan het Desertec-consortium hebben zich sinds begin dit jaar teruggetrokken. De reden: dalende elektriciteitsprijzen en geurtje van 'kolonialisme'.

Trefwoorden: #abb, #bilfinger, #Bosch, #desertec, #e.on, #rwe, #Siemens, #siemens

Lees verder

Techniek

( Foto: Brightpower, thermische energiecentrale met paraboolspiegels )

ENGINEERINGNET – Het megalomane Desertec-engineeringproject behoort definitief tot het verleden. Opgericht door een groep van banken, verzekeringsmaatschappijen en bedrijven was het consortium in 2009 begonnen met haalbaarheidsstudies om stroom vanuit zonnecentrales in het Midden-Oosten naar Europa te transporteren.

De oorspronkelijke bedoeling was op een oppervlakte ter grootte van zowat de helft van het Belgische grondgebied paraboolspiegels op te stellen in bijvoorbeeld de Sahara-woestijn en via opgewarmde thermische olie stoomturbines aan te drijven om 1 TWh aan stroom op te wekken. Deze zou dan via hoogspanningslijnen naar het Europese continent getransporteerd worden.

Vooral Duitse bedrijven, waaronder Siemens, Bosch, de herverzekeraar Munich Re en de energiegroepen RWE en E.ON, zagen nieuwe markten in het project en zegden al in een vroeg stadium hun steun toe.

In 2012 doken de eerste twijfels op. De dalende stroomprijzen in Europa maakten het project financieel minder interessant, en na de Arabische Lente werd elk Europees initiatief in het Midden-Oosten als een vorm van 'kolonialistische inmenging' gezien.

Daarbij komt dat het project – goed voor naar verwachting een slordige 400 miljard euro - steeds meer gezien werd en wordt als een vorm van concurrentie voor verschillende lokale initiatieven.

Sinds de aanvang van Desertec in 2009 hebben verschillende landen en partijen in het Midden-Oosten namelijk zelf projecten opgestart. Volgens Desertec-CEO Paul van Son gaat het vandaag zelfs om een zeventigtal die al operationeel of onder constructie zijn, 'terwijl in 2009 de interesse in hernieuwbare energie in het Midden-Oosten minimaal was."

Zo vertegenwoordigde het projectvolume aan hernieuwbare energie in 2000 er slechts 70MW. In 2014 was dat opgelopen tot 3GW, en naar verwachting zal het in het 2020 zo'n 35GW vertegenwoordigen.

Intussen hebben zowat alle deelnemers, waaronder Siemens, Bosch, Bilfinger, ABB en E.ON hun financiële en logistieke steun teruggetrokken. Sinds begin van dit jaar 47 van de 50 zelfs. Om diverse redenen. Zo is het voor Siemens een logisch gevolg van zijn uitstap uit de fotovoltaïsche markt. Andere spelers, waaronder Bosch, kwamen in woelig vaarwater terecht.

CEO Paul van Son op zijn beurt gaat begin 2015 voor RWE in Dubai aan de slag. Vanuit Europa blijft overigens enkel het Duitse RWE aan boord van Desertec, dat eieren voor zijn geld kiest en zich gaat toeleggen op consultancy aan lokale projecten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.