Amerikaanse innovatie award voor Limburgse low-cost IVF procedure

De Low Cost IVF-techniek van de UHasselt en het Ziekenhuis Oost-Limburg is door 'Popular Science Magazine' uitgeroepen tot één van de 100 technologische innovaties van het jaar.

Trefwoorden: #In Vitro Fertilisatie, #IVF derde wereld, #IVF low cost, #IVF ontwikkelingslanden, #UHasselt, #Universiteit van Colorado

Lees verder

Nieuws

( Foto: IVF Labo, Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - In samenwerking met de Universiteit van Colorado ontwikkelden Limburgse onderzoekers van de UHasselt en het Ziekenhuis Oost-Limburg een low-cost IVF-systeem dat gebaseerd is op een kweekmethode voor embryo’s zonder dat hiervoor een duur IVF-labo vereist is met CO2-incubators, medische gastoevoer en luchtzuiveringssystemen.

De vereenvoudigde methode geeft resultaten die vergelijkbaar zijn met de duurdere techniek. Tot nu toe zijn er 17 gezonde baby’s geboren uit de nieuwe IVF-methode. De geschatte kost van het vereenvoudigde systeem ligt tussen 15 en 20% van de kostprijs van Westerse IVF-programma’s.

Hun werk werd bekroond met de prestigieuze ‘The Best of What’s New Award’ van het Amerikaanse Popular Science Magazine in de categorie ‘gezondheid’. Elk jaar reviewen de uitgevers van Popular Science duizenden producten, om uiteindelijk tot de top-100 van technologische innovaties van het jaar te komen.

Het gaat om nieuwe doorbraken die erg innoverend zijn in hun categorie. De winnaars - 'The Best of What's New' – zullen opgenomen worden in het decembernummer van Popular Science Magazine.

Het werk rond low-cost IVF maakt deel uit van The Walking Egg Project, dat het bewustzijn rond kinderloosheid in de Derde Wereld wil vergroten. Bedoeling is infertiliteitszorg in al zijn aspecten, inclusief geassisteerde reproductieve technologieën, betaalbaar en toegankelijk te maken voor iedereen.

De oprichting van low-cost vruchtbaarheidscentra in ontwikkelingslanden, indien mogelijk geïntegreerd in de bestaande moeder-kindzorgcentra, zal de volgende stap zijn om het ultieme doel van ‘universele toegang tot infertiliteitszorg’ te bereiken.

“Wij zijn heel erg vereerd met deze award”, zegt prof. Dr. Willem Ombelet van The Walking Egg. “Onvruchtbaarheid is waarschijnlijk het gezondheidsprobleem in ontwikkelingslanden dat het meest over het hoofd gezien wordt.

Volgens cijfers van de WHO treft dit nochtans meer dan 200 miljoen koppels. Ongewilde kinderloosheid in ontwikkelingslanden kan meer verregaande sociale gevolgen hebben dan in Westerse samenlevingen, vooral voor vrouwen.

Omdat veel families afhankelijk zijn van hun kinderen om te kunnen overleven, is kinderloosheid er niet alleen een medisch maar ook een sociaal probleem.”