2014 jaar van doorbraak voor digitale nieuwsconsumptie in Vlaanderen

De digimeter van het Vlaams onderzoekscentrum iMinds peilt elk jaar naar het mediabezit en -gebruik in Vlaanderen. 2014 blijkt het jaar van de doorbraak van de mobiele mediaconsumptie.

Trefwoorden: #digimeter, #digitaal nieuws vlaanderen, #iminds, #smartphone vlaanderen cijfers, #tablet vlaanderen cijfers

Lees verder

Nieuws

( Foto: Deutsche Telekom )

ENGINEERINGNET - Het Vlaamse digitale onderzoekscentrum iMinds peilde ook dit jaar naar het mediabezit en -gebruik in Vlaanderen. Wat ditmaal vooral in het oog springt, is dat 2014 het jaar is van de absolute doorbraak van de mobiele mediaconsumptie in Vlaanderen.

Uit het Digimeter-onderzoek blijkt immers dat bijna een kwart van de ondervraagden op dagelijkse basis nieuwsupdates consulteert via tablet of smartphone. Daarnaast komt het nieuwe Digimeter-rapport tot interessante bevindingen wat betreft smartphone-penetratie in Vlaanderen, en internetgebruik tijdens het tv-kijken.

Een eerste belangrijke vaststelling van de nieuwe iMinds Digimeter is dat de meeste technologieën voor digitale mediaconsumptie in Vlaanderen een saturatiepunt lijken te hebben bereikt. We zien wel een grote uitzondering wat betreft de adoptie van mobiele toestellen. Zo blijkt dat 56% van de Vlamingen nu toegang heeft tot een tablet in hun gezin (+14% tov 2013); 57% van de ondervraagden heeft bovendien een smartphone (+10%), waardoor er voor het eerst meer Vlamingen zijn met een smartphone dan met een klassieke mobiele telefoon.

“Die groei bevestigt onze bevinding van 2013 dat het ‘multiscreen’-gezin in Vlaanderen de norm is geworden,” zegt Prof. Dr. Lieven De Marez van iMinds – UGent, die het Digimeter-project leidt. “77% van de ondervraagden heeft minstens drie schermen in huis (+7%), en 21% beschikt zelfs over de vijf schermen die in de Digimeter-peiling zijn opgenomen (tv, laptop, desktop, tablet en smartphone).”

De vaststellingen van Digimeter qua technologie-adoptie vertalen zich ook in het mediagebruik van de Vlaming. Hoewel de papieren krant standhoudt (37,4% van de ondervraagden geeft aan op dagelijkse basis nog steeds een papieren krant ter beschikking te hebben en ook te lezen), is de mobiele nieuwsconsumptie sterk gegroeid in 2014. Het voorbije jaar gebruikte bijna een kwart van de Vlamingen dagelijks een mobiel toestel om het nieuws te volgen (23% op tablet; 24% op smartphone).

“Mobiele nieuwsconsumptie is dus duidelijk het stadium van de ‘early adopters’ ontgroeid. Het is een vaste, dagelijkse gewoonte geworden voor een kwart van de Vlamingen,” zegt Prof De Marez. “Opmerkelijk hierbij is ook het toenemend aantal senioren dat via computer of tablet ‘digitaal nieuws’ consumeert.”

Ook op het vlak van tv-kijken, zien we dat het toenemende aantal beschikbare schermen in de Vlaamse gezinnen een impact heeft. De Digimeter-onderzoekers merkten vooral dat tv-kijken meer en meer gepaard gaat met het gelijktijdig surfen op het internet: ongeveer 70% van de ondervraagden gebruikte de voorbije maand het internet tijdens het tv-kijken (+16% tov 2013).

“Hoewel we dat gelijktijdig gebruik van verschillende schermen nog niet kunnen linken aan toegenomen interactie met de eigenlijke televisiecontent (een kwart van de Vlamingen zegt afgelopen maand zijn/haar mening te hebben gedeeld over een tv-programma via een online kanaal), is er ook zeker niet altijd sprake van afleiding. 57,5% van de Vlamingen geeft zelfs aan hun tweede en derde scherm te gebruiken voor iets wat gerelateerd is aan wat op dat moment op tv wordt uitgezonden. Bovendien zegt meer dan 30% dat discussies op sociale media hen er wel eens toe aanzet een bepaald tv-programma te bekijken.” besluit Prof De Marez.