Inschrijvingen voor technologiestudies stijgen met 12%

Agoria, de beroepsfederatie voor de technologische industrie, meldt dat er dit jaar bijna 8000 jongeren een hogere technologische studie aanvatten, 12% meer dan vorig jaar.

Trefwoorden: #studenten techniek, #studenten technologie, #studierichting technologisch

Lees verder

Opleiding

ENGINEERINGNET.BE - De toenemende populariteit van technologiestudies wordt bevestigd in de technologiebarometer van Agoria.

Dit academiejaar starten bijna 8000 jongeren aan de richtingen master en professionele bachelor ICT, professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen & technologie en ingenieurswetenschappen. Dat is een record en het zijn er liefst 12 % meer dan vorig jaar.

Naast de stijgende trend in het algemeen, schrijven zich opvallend meer vrouwen in voor deze studies.

“Er is nog een hele weg te gaan voor een beter evenwicht tussen mannen en vrouwen, maar de stijging met 15 % van het aantal vrouwen, is hoe dan ook uitstekend,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

Wel maken ze nog steeds maar 10% uit van de totale populatie. Vooral bij de professionele bachelors technologie, zijn de vrouwen witte raven (4,3 %). Bij de burgerlijke ingenieurs, tellen we het hoogste procentueel aantal vrouwen (16,6 %).

De Pril: "De vrouwen blijven nog ondervertegenwoordigd (10 %), maar de stijging van het aantal vrouwen bij de industrieel ingenieurs met 30 % is erg goed nieuws. Hier speelt wellicht de toegenomen aantrekkelijkheid van deze studie door de inkanteling aan de universiteit."

"Deze richting trekt nu veel meer ASO-studenten aan waardoor het aantal vrouwen ook stijgt. De studie industrieel ingenieur die 4 jaar duurt en door sommigen als doorstudeermogelijkheid naar burgerlijk ingenieur wordt gezien, is en blijft een erg toekomstgerichte studierichting."

De vrouwen zorgen er ook voor dat het aantal burgerlijk ingenieurs nog op peil blijft. De daling van het aantal mannen(-3 %) wordt daar gecompenseerd door de stijging van het aantal vrouwen met 11 %

Gezien de officiële inschrijvingsperiode nog tot 15 oktober doorloopt, kan mogelijk de kaap van 8000 nog overschreden worden. Dat is een record, want sinds de eeuwwisseling lag het aantal technologiestudenten nooit zo hoog.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw waren technologiestudies ook erg populair; zo schommelde het aantal generatiestudenten industrieel ingenieur nog rond de 5000, maar dat aantal viel in de daaropvolgende decennia terug tot onder de helft.

Als we de studierichtingen apart bekijken, valt vooral de stijging van masters ICT op (+22 %). Ook tellen we een pak meer industriële ingenieurs (+20 %). De burgerlijke ingenieurs dalen miniem (-1 %). De professionele bachelors technologie tekenen een stijging op van 14,4 %.

Daar doen nieuwe richtingen zoals industrieel productontwerp en energietechnologie het zeer goed. Het groene en toekomstgerichte imago van deze technologische richtingen trekt veel jongeren aan en telt een pak meer inschrijvingen dan vorig jaar.Ook de professionele bachelors ICT tekenen een stijging van 7,8 % op.

De inspanningen om technologiestudies te promoten, lijken dus vruchten af te werpen. Maar ook de crisis speelt wellicht mee in de studiekeuzen.


(foto's: Agoria)