Alstoms windturbine in offshore Belwindpark produceert eerste kWh

Vorige week heeft de windturbine van Alstom in het offshore Belwindpark zijn eerste kWh geproduceerd. Nu volgt een periode van monitoring voor het cruciale certificaat.

Trefwoorden: #Alstom, #belwind, #energie, #haliade, #rebo, #turbine, #wind, #windenergie, #windturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Alstom )

ENGINEERINGNET – Zoals we reeds eerder meldden, hangt voor Frans fabrikant Alstom veel af van het welslagen van zijn Haliade 150 windturbine van 6MW in het Belwind-park voor de Belgische kust.

Het concern moet dit model gecertificeerd krijgen, wil het 238 exemplaren mogen bouwen voor projecten die de Franse overheid heeft uitgeschreven, en die door een consortium onder leiding van EDF-EN na een openbare aanbesteding in 2012 zijn besteld. Ook aan een windpark in de VS zijn er naar verluidt intussen al vijf verkocht.

De eigenlijke installatie van de Belwind-turbine was in november van vorig jaar al beëindigd, maar nadien volgde nog een testperiode om de machine te finetunen. Sinds vorige week produceert de Haliade ook effectief elektriciteit en zal zijn gedrag in operationele omstandigheden gemonitored worden.

Deze metingen moeten leiden tot het behalen van het begeerde offshore-certificaat . Daarover zou nog voor het einde van dit jaar uitsluitsel moeten zijn, maar Alstom liet vroeger al weten er alle vertrouwen in te hebben (zie leestips onderaan).

Intussen kregen de Fransen wel van het in Duitsland gevestigde DEWI-OCC wel al het definitieve certificaat voor een ander model van 2,7MW. Daarvan was een prototype sinds zeven maanden aan het proefdraaien op de onshore site van het Nederlandse ECN.

Deze robuuste turbine is gebouwd voor installatie op grote hoogten, met sterke (ruk)winden en heeft in de categorie van de onshore machines met een vermogen van 2 à 3MW één van de grootste rotordiameters.