Nieuwe interventievoertuigen Infrabel rijden zowel op de sporen als de weg

Infrabel stelt twee nieuwe interventievoertuigen ter beschikking van de brandweer voor de Diabolo-verbinding met de luchthaven. Ze kunnen op de sporen én op de baan rijden.

Trefwoorden: #brandweer, #brandweer interventie spoor, #diabolo, #Infrabel, #interventievoertuig trein, #railroutevoertuig, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - De veelzijdige interventievoertuigen worden door Infrabel ter beschikking gesteld van de brandweerkorpsen van Zaventem en Brussel en dan specifiek voor interventies op de Diabolo-spoorverbinding.

Doordat deze voertuigen zowel op het spoor als de weg kunnen rijden moeten de voertuigen interventies een stuk eenvoudiger maken. Ze zullen worden ingezet bij eventuele interventies door brandweerkorpsen wanneer er bijvoorbeeld rookontwikkeling zou ontstaan in de Diabolo-tunnel (de tunnel onder de luchthaven van Zaventem). Via de weg én het spoor kunnen ze tot vlakbij de plaats van het incident rijden om zo snel en gericht tussen te komen indien nodig.

De voertuigen, die in opdracht van Infrabel gebouwd werden in Oostenrijk, hebben een kostenplaatje van zo’n 1,5 miljoen euro per stuk.

De interventievoertuigen beschikken onder meer over:

  • een dubbele cabine voor brandweerlui
  • een pompinstallatie
  • een brandweerladder
  • een watertank (2.500 liter)
    een schuimtank
  • een schuimmenger.

De toestellen halen een maximale snelheid van 90 km/u op de weg en van 40 km/u op het spoor.