Simon Stevin-prijzen uitgereikt tijdens STW-jaarcongres

Technologiestichting STW heeft tijdens haar jaarcongres de Simon Stevin-prijzen uitgereikt. Bram Nauta won de Simon Stevin Meester-prijs.

Trefwoorden: #jaarcongres, #Simon Stevin-prijzen, #staatssecretaris Sander Dekker, #STW, #technologiestichting, #Universiteit Amsterdam, #Universiteit Twente

Lees verder

research

( Foto: STW )

ENGINEERINGNET.NL - Uit handen van staatssecretaris Sander Dekker ontving ‘chiparchitect’ Bram Nauta (UTwente) de Simon Stevin Meester-prijs.

De congresbezoekers verkozen Wieteke de Boer (Universiteit van Amsterdam) tot Simon Stevin-gezel en Kristian Göeken (ook al van de UTwente) tot Simon Stevin-leerling.

De Simon Stevin Meester-prijs is met een geldbedrag van €500.000 de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

Het bestuur van STW prijst Bram Nauta om zijn baanbrekende ontwerpen van integrated circuits (chips). Dankzij zijn ontwerpen gaan chips zuiniger met energie om, is het signaal beter en het datatransport groter. De naar hem vernoemde Nauta-schakeling kwam begin deze eeuw terecht in mobieltjes, televisies en andere elektronica.

Recent heeft hij baanbrekend werk verricht in ruisonderdrukking bij mobiele antennes, wat zijn toepassing zal vinden in de volgende generatie mobieltjes (5G).

Wieteke de Boer, Simon Steven-gezel, presenteerde haar onderzoek naar een nieuw materiaal dat het rendement van zonnecellen sterk kan verhogen. Normaal gesproken worden fotonen uit zonlicht omgezet in elektronen en warmte. Die warmte gaat verloren, en zorgt ervoor dat het rendement van zonnecellen blijft steken op 31 procent. Door de warmteopwekking terug te dringen, moet het mogelijk zijn om het rendement van zonnecellen te vergroten.

De Boer ontdekte dat silicium nanokristallen ervoor kunnen zorgen dat de warmteopwekking beperkt blijft. Eén foton levert dan niet meer slechts één elektron op, maar twee elektronen. Als zonnecellen met dit materiaal worden uitgerust, kan dat het rendement verhogen van 31 naar 45%.

De Simon Stevin Gezel wint een gegraveerde spiegel van kunstenaar Frank Snik en een geldbedrag van €5000.

Kristian Göeken, Simon Stevin Leerling, trok de meeste publieksstemmen met een poster en een presentatie over zijn onderzoek naar een draagbaar detectieapparaat om tuberculose vast te stellen. De detectie is gebaseerd om nanotechnologie. In zijn ontwerp reageren nanodeeltjes op genetisch materiaal van tuberculosebacteriën door van kleur te veranderen. Die kleurverandering is meetbaar en kan snel uitsluitsel geven over een eventuele tuberculosebesmetting.

Als winnaar in deze categorie krijgt hij een geldbedrag van €1000.