Proefproject Power-to-Gas in Rozenburg van start gegaan (+video)

Bewoners van een appartementencomplex in het Rotterdamse Rozenburg hebben de wereldprimeur om bijvoorbeeld te koken dankzij overtollige duurzame elektriciteit.

Trefwoorden: #aardgas, #DNV GL, #elektriciteit, #energie, #Power-to-Gas, #Power2Gas, #Ressort Wonen, #Rotterdam, #Rozenburg, #Stedin

Lees verder

Techniek

( Foto: YouTube - Stedin )

ENGINEERINGNET.NL - Netbeheerder Stedin, energiekennisbedrijf DNV GL, Ressort Wonen en de gemeente Rotterdam hebben eind vorigez week deze Power-to-Gas in Rozenburg officieel geopend.

Een appartementencomplex in Rozenburg is gedurende vijf jaar onderdeel van de eerste Nederlandse praktijkproef naar deze toepassing. Onder de noemer ‘Power-to-Gas’ wordt overtollige duurzame elektriciteit letterlijk via waterstof en CO2 omgezet in aardgas.

Het geproduceerde gas is van aardgaskwaliteit en wordt toegevoegd aan het bestaande aardgasnet. De dertig huishoudens kunnen zonder enige merkbare gevolgen gebruik maken van deze duurzame energieproductie, bijvoorbeeld voor de CV-ketel en kooktoestellen.

Als het bijvoorbeeld hard waait of de zon uitbundig schijnt, leveren windmolens of zonnepanelen meer elektriciteit dan op dat moment nodig is. Elektriciteit kan zelf niet grootschalig worden opgeslagen, maar via de processen elektrolyse en methanisering ontstaat gas met dezelfde eigenschappen als aardgas. De installatie in Rozenburg wordt aangesloten op het reguliere aardgasnet van de appartementen.

Stedin deed op Ameland eerder een succesvol onderzoek met het produceren van groene waterstof en het vervolgens te mengen met het reguliere aardgasnet van een appartementencomplex.