Nobelprijs fysica voor de uitvinders van de LED verlichting

Drie Japanse geleerden vernamen vandaag dat ze laureaten zijn van de Nobelprijs Fysica, en dit omwille van de uitvinding van de blauwe LED verlichting.

Trefwoorden: #LED, #Nobelprijs Fysica, #Nobelprijs LED

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET - De Zweedse Academie voor Wetenschappen maakte zonet bekend dat de 2014 Nobelprijs voor de Fysica naar Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura gaat.

LED staat voor light-emitting diode. Het is, zoals bekend, een energiezuinige en duurzame lichtbron die wereldwijd wordt gebruikt en een valabel alternatief is voor oudere, klassieke lichtbronnen.

Het is pas sinds dat de Japanse geleerden er in slaagden om een blauwe LED te ontwikkelen dat LED een alternatief werd voor verlichting. Rode en groene dioden bestonden reeds, maar om wit licht te maken was ook blauw nodig. Meer dan 30 jaar heeft de wetenschap zich over deze uitdaging gebogen tot de Japanners erin slaagden.

Sinds de ontdekking van de blauwe LED worden witte LED lampen nog steeds verbeterd, met betere energieprestaties en sterkte (lumen) per Watt. Het meest recente record is meer dan 300 lm/W, dat kan vergeleken worden met 16 gewone lampen en 70 fluo lampen.

Aangezien een derde van de elektriciteitsconsumptie in de wereld naar verlichting gaat, zijn LEDs een ecologische revolutie, aldus de Academie.

Akasaki werkte samen met Amano aan de University of Nagoya. Nakamura werkte voor Nichia Chemicals, een klein bedrijf uit Tokushima.