Oostende vormt samen met 4 andere havens nieuwe blue energy-cluster

Oostende clustert met vier andere havens in Europa om ambities als 'blue energy'-hub kracht bij te zetten. "Om kleine en middelgrote zeehavens internationaal competitief te laten zijn"

Trefwoorden: #blue energy, #Brunsbuttel, #economie, #energie, #getijdenenergie, #golfenergie, #haven, #Newhaven, #Oostende, #Ramsgate, #rebo, #Rendsburg, #windenergie

Lees verder

Nieuws

( Foto: haven van Oostende, vlnr: Robert Brown, François Jean, Carsten Lorleberg, Paul Gérard )

ENGINEERINGNET.BE – Dat de haven van Oostende de ambitie heeft om uit te groeien tot de windenergiehub van België, is al langer bekend. Als kleine haven kampt Oostende wel met een handicap waar het gaat om grote projecten: haar slagkracht is al bij al beperkt.

Daarom heeft de haven nu de handen in elkaar beslagen met vier andere spelers uit het VK en Duitsland die met eenzelfde handicap af te rekenen hebben: Ramsgate, Newhaven, Rendsburg en Brunsbüttel. De haven van Oostende en havenexploitant Rebo nemen daarbij de leiding bij het initiatief.

Officieel heet het dat het 'verband' Seanergy Ports tot doel heeft ' kleine en middelgrote zeehavens competitief te laten zijn op relatief nieuwe markten zoals de internationale offshore wind business'.

Als kleinere speler over voldoende slagkracht beschikken om op te tornen tegen grote internationale partijen is niet evident: de concurrentie is keihard en er is bijvoorbeeld heel wat kennis vereist over de complexe regelgevende, technische en logistieke omkadering, iets waarvan grote groepen quasi het alleenrecht hebben .

In de praktijk willen de vijf daarom in groepsverband naar buiten treden. Om elkaar commercieel te helpen door samen potentiële klanten aan te spreken, maar ook om de weg naar juiste partijen te vinden voor financiering en een steviger onderhandelingspositie te verwerven naar lokale en internationale overheden toe. Clustering van informatie en expertise dus.

De partners focussen zich op de ‘blue energy sector’, de sector waarbij energie opgewekt wordt uit wind (windenergie) en water (golf- en getijdenenergie).


ACHTERGROND
Op vrijdag 10 oktober werd een Letter of Intent ondertekend tussen volgende havens: Haven Oostende (managing director Paul Gérard), Port of Ramsgate (harbour master, Robert Brown), Port of Newhaven (managing director capt François Jean), Rendsburg Port en Brunsbüttel Ports (assistant to managing director, Carsten Lorleberg).