Systeembouw: Hydrauvision Systems ontwikkelt aandrijving zware pers

Engineeringafdeling van Hydrauvision mocht voor niet nader genoemde Belgische fabrikant aandrijving en besturing van hydraulische pers voor ontwateren van vezelcementplaten ontwikkelen.

Trefwoorden: #cilinder, #engineering, #hydraulisch, #hydrauvision, #pers, #systeembouw, #techniek

Lees verder

Techniek

( Foto: Hydrauvision )

ENGINEERINGNET –De afdeling van Hydrauvision die actief is in systeembouw en engineering, mag opnieuw een mooie referentie op zijn palmares schrijven.

In opdracht van een niet bij naam genoemde Belgische machinefabriek heeft ze namelijk de aandrijving en besturing van een zware en desondanks zeer preciese hydraulische pers mogen ontwikkelen.

De naam van de afnemer wil het bedrijf niet kwijt. Dat is naar verluidt 'een vooraanstaande fabrikant van onder andere dak- en gevelplaten, een Belgisch marktleider in oplossingen voor daken, gevels en wanden'.

De hydraulische pers wordt gebruikt om natte vezelcementplaten te 'ontwateren'. Door onder hoge druk een stapel platen samen te persen wordt het water eruit gedrukt, en blijft een droge plaat achter.

Voor dit proces is een perskracht nodig van maar liefst 13.000 ton. De machine in kwestie bestaat uit een juk met daarin 6 cilinders. Deze perscilinders hebben een maximale werkdruk van 350 bar, wat overeenkomt met een totale perskracht tot 14.000 ton. De aandrijving bestaat uit een hydraulisch regelbare plunjerpomp met elektrische drukregeling en een elektromotor van 90 kW.

Zodra de perslading in de pers staat, zorgen vier ijlgangcilinders ervoor dat het andere blok, met de gehele lading, inclusief de onderliggende perscilinders, pijlsnel tegen het bovenblok van de pers getrokken wordt.

Tijdens deze ijlgang worden de 6 perscilinders uitgetrokken, waardoor er een onderdruk kan ontstaan. Dit stelde speciale eisen aan de afdichting. Er is uiteindelijk gekozen voor een drievoudige afdichting met lekdetectie.

De pers is voorzien van een synchronisatiesysteem bestaande uit vier sensoren, die de positie van het onderblok meten. De sensoren hebben een nauwkeurigheid van 5 micron.

De besturing van de pers wordt uitgevoerd in een geavanceerd PLC-systeem, dat de signalen van de positiesensoren 100 x per seconde "leest" en deze verwerkt.

Zowel de vier ijlgangcilinders als de 6 perscilinders hebben elk een eigen servoklep die onafhankelijk van elkaar door de PLC aangestuurd worden, waarmee zeer nauwkeurig de positie van de cilinders geregeld wordt.

Hierdoor wordt het onderblok van de pers, zowel tijdens de ijlgang als tijdens de eigenlijke persslag, perfect vlak gehouden met een maximale afwijking van 1 mm tussen de hoeken van het onderblok! Na stilstand van het onderblok wordt deze afwijking zelfs "weggeregeld" tot een waarde kleiner dan 0,2 mm.

De pers draait volgens zijn ontwikkelaar volcontinu en maakt circa 48 persingen per dag, 5 dagen per week.


ACHTERGROND
Hydrauvision heeft ateliers in zowel Nederland als België, meer bepaald in Schoondijke, Dordrecht,, IJmuiden, Zeebrugge en Gent en intussen blijkbaar ook in Yerseke. Het bedrijf is actief in systeembouw, engineering, revisie en onderhoud, inclusief turnkey-projecten.