Tiense Suikerraffinaderij wapent zich tegen hervorming suikerregime

De hervorming van het suikerregime leidt tot de afschaffing van de suikerquota, van de minimum bietprijs en van de referentiesuikerprijs op de Europese markten.

Trefwoorden: #banenverlies, #Europese Commisie, #suiker, #suikerbiet, #suikerregime, #suikerriet, #Tiense Suikerraffinaderij

Lees verder

HR

( Foto: Tiense Suikerraffinaderij )

ENGINEERINGNET.BE - De Tiense Suikerraffinaderij heeft zich voorgenomen om zich nu al aan te passen aan de veranderende markteisen die haar omringen.

Dit houdt in dat er moeilijke maatregelen overwogen moeten worden. Op tafel ligt onder meer een herstructureringsplan om de competitiviteit van het bedrijf te garanderen, zowel op lokaal als Europees en wereldvlak.

In juni 2013 hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Ministerraad gezamenlijk besloten om het suikerregime te hervormen.

Tegen 2017 zal de gemeenschappelijke marktordening, en met name deze van suiker, volledig worden herzien. De afschaffing van de suikerquota, van de minimum bietprijs en van de referentiesuikerprijs op de Europese markten zal haar intrede doen op 1 oktober 2017.

De gevolgen hiervan zijn nu reeds voelbaar: een grotere blootstelling aan de volatiliteit van de wereldmarkt en de wil van alle actoren om hun vaste kosten zo goed mogelijk te dekken door de productie te maximaliseren. Deze twee elementen liggen aan de basis van een prijzenoorlog die nu al gaande is.

Reeds in december 2013 startte het bedrijf een breed programma op om de algemene werkingskosten te verlagen en de rentabiliteit van het bedrijf te verzekeren.

Door de steeds verder dalende suikerprijzen overweegt de Tiense Suikerraffinaderij nu bijkomende maatregelen, met name een vermindering van zo’n 45 werknemers.

Dit werd tijdens een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd en werden de sociale partners uitgenodigd om deel te nemen aan de informatie- en consultatieprocedure.