Nuon voert inspecties aan rotorbladen uit met speciale telescoop

Om hun windmolens in goede staat te houden, worden in de herfst inspecties aan de rotorbladen uitgevoerd. Dit jaar gebruikt Nuon voor het eerst een nieuwe, grote telescoop.

Trefwoorden: #Nuon, #onderhoud, #rotorbladen, #telescoop, #windenergie, #windmolen

Lees verder

Techniek

( Foto: Nuon )

ENGINEERINGNET.NL - In Nederland is er het meeste wind in de herfstmaanden. Voor windmolens is dat goed, want dan produceren ze veel stroom.

Door veel wind, krijgen de rotorbladen het echter ook zwaar te verduren. Om schade te voorkomen, voert Nuon preventieve inspecties uit en worden schades gerepareerd.

Voor de inspecties wordt voor de eerste keer een unieke techniek gebruikt. De rotorbladen worden geïnspecteerd met een telescoop en een camera die daaraan is gekoppeld.

Deze techniek werd bedacht door Teus van Verseveld, inspecteur bij Nuon. Hij keek de techniek af van vogelaars en vliegtuigspotters. Die gebruiken dergelijke apparatuur ook.

Met zijn telescopen en camera’s trekt hij deze periode door het land en neemt hij alle wieken onder de loep. Wanneer hij een schade constateert wordt de molen stilgezet om extra schade te voorkomen en stuurt hij er een monteur op af.

Deze vinding ervoor dat windmolens niet onnodig lang stilgezet hoeven te worden en dus extra stroom kunnen produceren.