AlgaeBiotech zuivert afvalwater met microalgen

AlgaeBiotech is er, tijdens het BioBased Delta project, samen met projectpartner CSM in geslaagd een methode te ontwikkelen om afvalwater te zuiveren met behulp van microalgen.

Trefwoorden: #AlgaeBiotech, #Biobased Delta project, #BioBased Zeeland, #biomassa, #CSM, #microalgen, #Omega 3

Lees verder

research

( Foto: AlgaeBiotech )

ENGINEERINGNET.NL - Doel van het Biobased Delta project is het ontwikkelen van alternatieve grondstoffen die fossiele grondstoffen kunnen vervangen.

Het onderdeel waar AlgaeBiotech zich op heeft gericht is het kweken van microalgen in afvalwater uit de bakkerij en zuivel industrie. Dit afvalwater zit boordevol nutriënten die zeer geschikt zijn voor de cultivatie van algen.

Omdat BioBased Zeeland vergroening als doel heeft, is er gewerkt met het “cradle to cradle” principe en is er voor gezorgd dat er geen afval wordt geproduceerd. De gekweekte algen zijn gebruikt om hoogwaardige Omega-3 te extraheren bedoeld voor menselijke consumptie.

De overgebleven biomassa is gebruikt voor aquacultuur applicaties zoals visvoer voor commerciële kwekerijen.

De voordelen van Omega-3 olie voor menselijke consumptie zijn al langer bekend. Zo heeft dit een positief effect op de hersenontwikkeling van kinderen, verlaagt het de cholesterol (LDL) concentraties in het bloed en is goed voor het goed functioneren van het brein, de ogen en het hart.

Op dit moment wordt Omega-3 voornamelijk gewonnen uit vis en visafval. Hiervoor wordt jaarlijks rond de 30 miljoen ton vis gevangen. Vis bevat echter steeds meer verhoogde concentraties aan zware metalen en andere giftige stoffen zoals PCBs.

Deze negatieve effecten kunnen voorkomen worden door Omega-3 uit microalgen te winnen. Door deze in een goed gecontroleerde omgeving te kweken, is het mogelijk om een 100% puur en contaminatie vrij product te maken.

Dankzij de positieve resultaten van het project zal AlgaeBiotech verder onderzoek blijven doen naar het kweken van microalgen in afvalwater uit bakkerij en zuivel industrie en zich verder concentreren op het vergroten van de efficiëntie van het proces.

Een belangrijk doel wordt het opschalen van microalgen kweek op afvalwater met een gelijkmatige consistentie. Hiervoor zal het bedrijf op zoek gaan naar aanvullende partners in de regio.