TU Twente ontwikkelt compact apparaat medische beeldvorming

Dit prototype combineert echoscopie met fotoakoestiek om bijvoorbeeld eenvoudig en nauwkeurig te meten in welke mate reumapatiënten kampen met ontsteking van gewrichten.

Trefwoorden: #echoscopie, #ESAOATE Europe, #fotoakoestiek, #medische beeldvorming, #MIRA, #Quantel Laser Diode, #SILIOS Technologies, #Twentse onderzoeksinstituut

Lees verder

Nieuws

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.NL - Wetenschappers van het Twentse onderzoeksinstituut MIRA hebben, samen met het Nederlandse bedrijf ESAOATE Europe en de Franse bedrijven Quantel Laser Diode en SILIOS Technologies, dit prototype ontwikkeld.

De onderzoekers verwachten dat de technologie op termijn ook een rol kan spelen bij het bepalen van de ernst van brandwonden, huidkanker en aderverkalking. Het prototype wordt gepresenteerd in het wetenschappelijke tijdschrift Optics Express.

Echoscopie en fotoakoestiek zijn twee medische beeldvormingstechnieken die elkaar goed aanvullen. Bij fotoakoestiek worden korte laserpulsen het lichaam van een patiënt ingestuurd. Als het laserlicht bijvoorbeeld een bloedvat raakt, wordt het licht lokaal omgezet naar warmte die een kleine drukverhoging veroorzaakt. Deze drukverhoging plant zich als een geluidsgolf voort door het lichaam die vervolgens op de huid gemeten kan worden.

Bij echoscopie stuur je ultrageluid het lichaam in, dat door verschillende weefsels op verschillende manieren wordt weerkaatst en daarna ook op de huid gedetecteerd kan worden. Waar echoscopie een beeld geeft van structuren, kun je met fotoakoestiek een beeld geven dat meer functionele informatie bevat, zoals waar bloed zich bevindt.

Door de combinatie van beide technieken in één apparaat, kun je beelden van het lichaam maken met veel meer informatie. Die combinatie is mogelijk gemaakt door het integreren van pulserende diodelasers in de echografie-meetkop. Dit levert een compact, en relatief goedkoop systeem op. De meetmethode is overigens met name geschikt om relatief oppervlakkige delen van het lichaam door te meten; tot vijftien millimeter diep.

In het artikel dat is gepubliceerd in Optics Express hebben de wetenschappers laten zien dat je real time fotoakoestische en echografische beelden kan maken van de structuur en de functie van weefsels. Ze verwachten dan ook dat het apparaat, waaraan ongeveer vier jaar is gewerkt, geschikt is om nauwkeuriger te bepalen in welke mate gewrichten van reumapatiënten ontstoken zijn.

De volgende stap is een prototype waarmee je dieper kan meten en meer functionele informatie kan krijgen, zoals de zuurstofverzadiging van bloed.

Het onderzoek is financieel mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie (project Fullphase) en Agentschap NL.