Design Challenge 2015: succes 3D-printing ligt bij ontwerpers

Professionals en studenten worden uitgedaagd om producten te (her)ontwerpen voor 3D metaalprinten. "Want blijvend succes van 3D-printing hangt af van ontwerpers".

Trefwoorden: #3-D, #3d print, #additive, #additive manufacturing, #altair, #cae, #design, #fab, #manufacturing, #ontwerp, #ultimaker

Lees verder

Techniek

( Foto: Additive Industries )

ENGINEERINGNET.NL - Industrieel 3D printen of additive manufacturing wint snel aan terrein. Maar ondanks de hype ligt de sleutel tot blijvend succes bij de ontwerper die in het ontwerp maximaal gebruik moet maken van de mogelijkheden die deze nieuwe productietechnologie biedt.

3D printen biedt ontwerpers ongeëvenaarde vrijheid en om unieke eigenschappen mee te geven aan het product: dunne wanden, lichtgewicht honingraatstructuren, vormvrije kanalen in het onderdeel, integratie van diverse functies en personaliseren van individuele producten.

Om ontwerpers te inspireren, lanceert het Nederlandse Additive Industries een wedstrijd, de eerste ‘Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge’.

Dit gebeurt tijdens een Master Class over Design for Additive Manufacturing die onderdeel is van de Dutch Design Week in Eindhoven.

Professionals en studenten gaan de strijd aan in twee categorieën. Zij worden uitgedaagd om een technisch en/of industrieel product uit hun dagelijkse omgeving te herontwerpen voor 3D printen.

Partners van deze ‘Design for Additive Manufacturing Challenge’ zijn de CAE-ontwikkelaars Altair Engineering en Ultimaker, een Nederlandse producent van consumenten 3D printers.

De deelnemers worden ondersteund door het AddLab-team van Additive Industries dat hulp zal bieden bij het optimaliseren van het productontwerp.

De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Additive World Conference op 4 maart 2015 in Eindhoven en zullen een nieuwe 3D-printer mee naar huis mogen nemen. Daarnaast worden de winnende ontwerpen geprint in metaal.


ACHTERGROND
Het Nederlandse bedrijf Additive Industries heeft de ambitie om industriële additive manufacturing/3D printing voor hoogwaardige high tech markten van ‘lab’ naar ‘fab’ te brengen. Zij gelooft dat directe fabricage van functionele delen in metaal op basis van digitale 3D informatie de industriële toeleverketen duurzaam zal veranderen.

Additive World biedt een platform aan professionals in het domein van 3D Printen en Additive Manufacturing om kennis en ervaring te kunnen uitwisselen. Additive World is een initiatief van Additive Industries.