Trams en treinen predictief onderhouden op basis van geluidsprofiel

Sinds kort vist Nederlandse meetinstituut Sensornet ze er in een vingerknip uit: trams en treinen die smachten naar een beurt in de remise. Op basis van geluidsmetingen.

Trefwoorden: #geluidsnet, #maintenance, #onderhoud, #predictief, #sensornet, #tram, #trein

Lees verder

Techniek

( Foto: Sensornet, Ron Maas )

ENGINEERINGNET - Een jaar lang inmiddels is Sensornet aan de slag met geluidsmetingen voor de Stadsregio Haaglanden, en meer bepaald de vervoerders HTM en RET. De opdracht: bestuderen hoe de geluidshinder van het spoor kan gereduceerd worden.

Het probleem is dat rijdende trams en treinen lawaai maken. Hoe stiller ze zijn, des te beter dat is voor omwonenden en voor de reputatie van de maatschappijen.

Als de geluidsniveaus bij ongewijzigd gebruik toenemen, dan controleert de spoorbeheerder of er moet worden geslepen. Blijkt het spoor niet de oorzaak, dan restte tot nog toe alleen het regelmatig smeren van de sporen, wat een bewerkelijk en kostbaar karwei is.

Nu blijkt het ook mogelijk ook het onderhoud van de trams en treinen predictief in te plannen met behulp van de geluidsmetingen. Sensornet ontwikkelde hiervoor algoritmen die op historische basis wijzigingen in het geluidsprofiel van bijvoorbeeld een tramstel weergeven.

Directeur Ron Maas: "Oorspronkelijk onderscheidden we daarmee vliegtuig-, trein- en storingsgeluid, zoals van scooters. Nu onderzoeken we hoe geluidsmetingen van meerwaarde kunnen zijn voor de vervoerders."

Op basis van indicaties van nakende storingen – een vorm van predictief onderhoud – kan inspectie zo in de onderhoudsplanning opgenomen worden.

Maas: "Maatschappijen doen dan geen overbodig onderhoud meer en voorkomen grote kostenposten doordat wagens doorrijden met een euvel. Doel is om tot een optimaal onderhoudsregime van materieel en spoor te komen.”


ACHTERGROND
Geluidsnet is in 2003 opgericht om aan de behoefte tegemoet te komen van geluidgegevens op locaties rondom Schiphol. In 2004 werd gestart met een netwerk van geluidmeetpunten voor het meten van vliegtuiggeluid. Eerst rondom Schiphol, later ook in Limburg (luchthavens Maastricht, Bierset) en bij de AWACS NATO basis Geilenkirchen. Behalve vliegtuiggeluid wordt er ook ander geluid gemeten: industrie-, evenementen-, motorsport-, spoor- en weggeluid.

De stichting Geluidsnet wordt in 2006 een bedrijf en is sinds 2010 een dochteronderneming van ingenieursbureau DGMR. Behalve geluid wordt er ook (ultra) fijnstof, meteo, trillingen en steeds meer andere dingen gemeten, daarom heet het bedrijf nu Sensornet.