Hometrainer laat ouderen door hun oude woonplaats fietsen

Onderzoekers ontwikkelden een hometrainer die ouderen virtueel door hun voormalige woonplaats laat fietsen. Dit in het kader van preventieve gezondheidszorg.

Trefwoorden: #ouderenzorg fiets, #ouderenzorg hometrainer, #preventie dementie fiets

Lees verder

research

( Foto: KU Leuven - Rob Stevens )

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van het Departement Computerwetenschappen van de KULeuven en Groep T hebben een hometrainer ontwikkeld waarmee ouderen in rusthuizen virtueel door hun voormalige woonplaats kunnen fietsen.

De software kan zich aanpassen aan de lichamelijke conditie van de gebruiker en vroegtijdig mogelijke gezondheidsproblemen opsporen.

“We maakten software waarmee ouderen een route door een zelfgekozen omgeving kunnen fietsen”, zegt Wannes Meert, onderzoeker bij het Departement Computerwetenschappen. “Daarvoor gebruiken we beelden van Google Street View. Ingenieurs van Groep T koppelden de software aan de hometrainer.”

Om de gebruiksvriendelijkheid te verhogen ontwikkelde Meert complexe algoritmen die ervoor zorgen dat de straatbeelden elkaar sneller opvolgen. Het systeem simuleert de dorpsomgeving en bepaalt de moeilijkheidsgraad van een fietstochtje. Hoe fitter de fietser is, hoe harder hij moet trappen om vooruit te komen.

Het programma houdt de senioren niet alleen actief, het maakt hen ook socialer. Eén bewoner fietst door zijn oude buurt terwijl anderen meekijken. Zij herkennen de straten en de huizen, en dat zorgt voor heel wat gespreksstof. Op die manier helpt de tool om verveling en zelfs eenzaamheid tegen te gaan.

De wetenschappers ontwikkelden het prototype van de fiets samen met het Vlaamse onderzoekscentrum VITO. “Elke gebruiker heeft een eigen profiel”, zegt Roel Smolders van VITO. “De gegevens die het systeem opslaat, vertellen ons iets over de gezondheid en de lichamelijke conditie van de bewoners. Zo kunnen we vroegtijdig gezondheidsproblemen opsporen. Als we bijvoorbeeld zien dat een bewoner tijdens een virtueel ritje naar zijn oude huis opeens verloren rijdt, kan dat een teken zijn van dementie.”

Het won project won de tweejaarlijkse Janssen Open Innovation Award van de Kempense Innovatieraad (KIR). “Nu schaven we het systeem verder bij en gaan we op zoek naar een commerciële partner”, zegt Jan Smolders, directeur van het woonzorgcentrum.

“We hopen dat ook andere woon- en zorg centra, en eventueel particulieren van het concept gebruik kunnen maken.