DSM opent in westelijk India testcentrum voor zonne-energie (+video)

De onderzoeksfaciliteit telt 4.032 kristallijn silicium zonnepanelen om onder meer een anti-reflectiecoating uit te testen, die ervoor zorgt dat een zonnepaneel meer licht vangt.

Trefwoorden: #DSM, #testcentrum, #westelijk India, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot YouTube - DSM )

ENGINEERINGNET.NL - Het chemieconcern heeft een anti-reflecterende coating ontwikkeld, geheten KhepriCoat, die ervoor zorgt dat zonnepanelen circa 4% meer energie opleveren.

Hiertoe is de structuur van traditionele coatings “binnenstebuiten" gekeerd door vaste deeltjes om te zetten in lichtdoorlatende nano-poriën. Deze bestaan uit een polymeer kern en een schil van silicium. De technologie is inmiddels gepatenteerd.

Bij het aanbrengen van de coating wordt een laag van 100-150 nanometer aangebracht op het glas, terwijl de ruimten tussen de kern-schil deeltjes gevuld wordt met een silica bindmiddel dat als lijm fungeert. Daardoor zit de coating vol met 'bubbels', wat de anti-reflecterende eigenschappen vergroot.

In het nieuwe Indiase centrum gaan de coatingprestaties worden getest op verschillende modellen zonnepanelen. DSM test hier ook de toepassing van 3D-structuren in dunne plastic folies om meer licht mee te absorberen.

Ook gaan deze technieken ingezet worden bij een nabij gelegen plasticfabriek, waar het 25 % van de stroombehoefte oplevert.