Netbeheerder Elia lanceert ’stroomindicator’

Om het risico op stroomtekort zoveel mogelijk te beperken, lanceerde Elia een website met een stroomindicator om de bevolking te informeren over de actuele toestand.

Trefwoorden: #afschakelen, #afschakelplan, #Elia, #FOD Economie, #netbeheerder, #stroomindicator, #stroomtekort, #winterklaar.be

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot website winterklaar.be )

ENGINEERINGNET.BE - Elia heeft een indicator online geplaatst die het evenwicht aangeeft tussen de vraag en het aanbod van elektriciteit in België.

De indicator, gebaseerd op een kleurencode, toont de situatie van de dag, evenals een schatting voor de volgende zes dagen.

De stroomindicator wordt ook overgenomen op de nieuwe website van de FOD Economie, www.OffOn.be, die een rationeel elektriciteitsverbruik aanmoedigt tijdens de periode met stroomtekort.

De netbeheerder verleent zijn actieve steun aan deze aanpak, waarbij niet alleen de bevolking, maar ook de ondernemingen en overheidsinstellingen worden aangesproken, om de nodige inspanningen te doen en zo stroomonderbrekingen te voorkomen.

Sinds dit jaar wordt op verzoek van de overheid een strategische reserve voorzien. Deze strategische reserve is vastgelegd op een volume van 850 MW voor de winterperiode van 1 november 2014 tot 31 maart 2015, en omvat twee gascentrales, plus het beheer van de vraag via grote industriële verbruikers.

De reserve zal worden geactiveerd als op korte termijn een niet te verwaarlozen risico wordt vastgesteld op een 'structureel tekort' aan elektriciteit.