Agoria: stakingsacties kunnen Belgische economie tot 2 miljard kosten

Technologiefederatie Agoria roept sociale partners op tot samenwerking: factuur van vakbondsacties in najaar kan oplopen tot 2 miljard. Of 400 miljoen minderinkomsten voor de overheidskas.

Trefwoorden: #agoria, #maakindustrie, #sociale zekerhied, #staking, #vakbond

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria, Marc Lambotte )

ENGINEERINGNET.BE – De werkgeversfederatie Agoria lanceert een campagne: ‘Waarom staken? Pourquoi la grève?’ Zo'n campagne is nodig, vindt de spreekbuis van de Belgische maakindustrie, want de gevolgen van ons competiviteitsprobleem zijn niet abstract, maar juist heel concreet voor de maakbedrijven en hun werknemers: als de in België gemaakte producten of diensten duurder zijn dan de buitenlandse concurrentie, zullen ze minder goed verkopen.

"En dat kost jobs", aldus CEO Marc Lambotte van Agoria: "De afgelopen 18 maanden gingen door de bedrijfssluitingen en herstructureringen al zowat 9.100 jobs verloren in de technologische industrie."

"Daarom: eerder dan elkaar in de haren te vliegen, hebben werknemers en werkgevers elkaar nu nodig om het competitiviteitsprobleem aan te pakken, weer klanten te overtuigen en nieuwe jobs te creëren.”

'Bovendien', stelt de federatie, 'wisten we vroeger onze hoge loonkost te compenseren door een hogere productiviteit, maar jammer genoeg zijn we hierin bijgehaald door onze concurrenten. Dan rest er maar één oplossing: het kostenprobleem aanpakken en het verschil tussen het bruto- en het nettoloon verminderen'.

'Onze historische loonkosthandicap tegenover onze drie buurlanden en voornaamste handelspartners bedraagt 16,5 procent. En dan spreken we nog niet over het verschil met Zuid-Europese landen als Spanje die steeds meer klanten van ons weg kapen. Daarbij komt dat in de maakindustrie twee derde van de productie bestemd voor het buitenland. We prijzen er onszelf uit de markt. We verliezen marktaandeel'.

Agoria pleit daarom voor een bijkomende verlaging van de loonkosthandicap met tussen vijf en zeven procent: 'Een dergelijk signaal zou ons land weer op de kaart van internationale investeerders plaatsen, waardoor de bedrijven weer zouden kunnen investeren en nieuwe jobs creëren'.

Eerder deze week kaartte overigens ook het VIL al de te hoge loonkost aan als één van de redenen waarom internationale e-commercebedrijven Vlaanderen links laten liggen voor investeringen in distributiecentra (zie leestips onderaan).

Stakingen maken de situatie nog erger, stelt Agoria: 'De factuur van de vakbondsacties in november en december kan oplopen tot meer dan 2 miljard euro. Dat komt overeen met 400 miljoen euro minderinkomsten voor onze sociale zekerheid. Daarbij komt dat onze reputatie bij de klanten verslechtert door latere leveringen en we krijgen, bovenop onze hogere prijzen, ook nog een onbetrouwbaar imago'.

'Het economische verlies en de impact op de groei zullen ten slotte vooral de laaggeschoolden treffen. Want de eerste slachtoffers van het gebrek aan groei, zijn de arbeiders. Als we die banen willen beschermen, moeten we net vooral de internationale concurrentiepositie van onze bedrijven opkrikken'.

"Wij nodigen de sociale partners uit om samen te werken en het herstel van onze economie voorop te stellen", besluit Marc Lambotte. "We zijn het aan onze 275.000 medewerkers en de toekomstige generaties verschuldigd."