Oostenrijk installeert 470.000 slimme elektriciteitsmeters

Salzburg AG, één van de belangrijkste energieleveranciers in Oostenrijk, gaat 470.000 gewone elektriciteitsmeters in privéwoningen laten transformeren naar intelligente meters.

Trefwoorden: #atos, #atos worldgrid, #intelligente meter, #oostenrijk, #smart meter

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis, aansluiting in privéwoning )

ENGINEERINGNET.BE – Oostenrijk heeft een ambitieuze doelstelling en wil dat ongeveer 95 procent van de faciliteiten binnen vijf jaar overgaan op slimme meters.

Daarmee overtreft het land de energie-efficiëntierichtlijn van de EU die voorschrijft dat in 2020 minimaal 80 procent van de huishoudens in EU-lidstaten voorzien moet zijn van slimme metersystemen.

De aankondiging van Salzburg AG, met een omzet van 1,36 miljard euro en 2.000 medewerkers één van de grote energieleveranciers in Oostenrijk, helpt hen alvast een eind op weg om deze ambitie waar te maken.

Dat bedrijf wil namelijk nog voor eind 2019 niet minder dan 470.000 klassieke meters omvormen naar intelligente meettoestellen.

'Het gaat om een complex proces', stelt leverancier Atos Worldgrid, dat het installatiecontract kreeg toegewezen. De firma detacheert alvast een team van eigen experts uit Italië, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Voor Atos Worldgrid gaat het om een eerder kleine, maar wel belangrijke bestelling. De markt van de smartgrids staat nog in zijn kinderschoenen en elke referentie levert de leverancier marktaandeel op. Zo pakt de IT-dienstverlener - terecht - graag uit met de grootste implementatie van slimme meters in Europa: 35 miljoen stuks in Frankrijk.

In Vlaanderen loopt in dezelfde sfeer het CoPlaSM-project, waarbij onder meer imec, iMinds, Eandis en Infrax een communicatiemodule aan het ontwikkelen zijn om van een gewone elektriciteitsmeter een slimme meter te maken (zie leestips onderaan).

Atos van zijn kant citeert op basis van zijn opgebouwde ervaring alvast een aantal voordelen van 'smart metering': een energiebesparing van 5 tot 8 procent; een verbeterde klantenservice met meer controle over het energieverbruik en de mogelijkheid om eigen apparatuur te besturen; een uiterst nauwkeurige meting van het energieverbruik; en een hogere kwaliteit van het netwerk en de service voor de beheerder.


ACHTERGROND
Atos Worldgrid heeft ruim 1.600 ingenieurs in dienst, beschikt over meer dan 30 jaar ervaring en is actief in meer dan 15 landen. Het bedrijf heeft een bijdrage geleverd aan de bouw van 70 kerncentrales met haar Supervision en Command & Control-software in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China en is leverancier van ‘s werelds grootste systeem van slimme elektriciteitsmeters.