Project waterstofbussen krijgt 4,25 miljoen euro subsidie (+video)

Vijf vervoersregio’s krijgen samen dit bedrag van staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu om meer praktijkervaring op te doen met waterstofbussen.

Trefwoorden: #bus, #ecologie, #gvb, #ik rij op waterstof, #ov-bus, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Gemeente Amstelveen )

ENGINEERINGNET.NL - Er komen volgend jaar in een aantal stedelijke gebieden tien nieuwe bussen bij die rijden op waterstof. Bij verbranding wordt waterstof omgezet voor de elektrische aandrijving, waardoor alleen schone waterdamp wordt uitgestoten. Dat komt de luchtkwaliteit in steden ten goede, aangezien er bijvoorbeeld geen emissie meer is van fijnstof.

Of waterstof echt een duurzame brandstof is, hangt af van de manier waarop dit wordt geproduceerd. Dit kost namelijk veel energie, wat normaliter afkomstig is van bijvoorbeeld kolen of gas, ofwel fossiele brandstoffen.

In dat geval is waterstof geen duurzame brandstof. Het is wel een duurzame brandstof als het wordt geproduceerd met bijvoorbeeld wind- of zonne-energie.

Het GVB in Amsterdam heeft al ervaring opgedaan met twee bussen die op waterstof rijden. Met deze bijdrage voor de andere vervoerders komt het aantal waterstofbussen volgend jaar op tien stuks.

De ambitie van de Nederlandse vervoersbedrijven is dat in 2025 alle OV-bussen geen luchtvervuilende of klimaatbelastende emissies meer uitstoten. Zowel door de inzet van waterstof, als ook met hybride en elektrisch aangedreven bussen.

Stadsregio’s Rotterdam, Arnhem-Nijmegen, Eindhoven en de provincies Groningen en Zuid-Holland krijgen elk 850 duizend euro. De 4,25 miljoen euro is een bijdrage aan hun al bestaande plannen om hun wagenpark schoner en stiller te krijgen.

De investering zorgt ook dat het aantal locaties waar waterstof kan worden getankt wordt uitgebreid. Naast het bestaande vulpunt in Helmond en het onlangs geopende tankstation in Rhoon, komen er in Arnhem en Groningen ook nieuwe vulstations voor waterstof.


(Lydia Heida)