Kwart miljoen euro voor elektronische neus

Het startende bedrijf Eye on Air heeft een sensor ontwikkeld met ion-mobiliteit-spectometrie om op luchthavens explosieven, cocaïne of chemicaliën zijn te detecteren.

Trefwoorden: #elektronische neus, #Eye on Air, #ion-mobiliteit-spectometrie, #Mainport Innovation Fund, #Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, #Universiteit Twente

Lees verder

research

( Foto: KLM )

ENGINEERINGNET.NL - Het bedrijf krijgt dit geld van de provincie Overijssel en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om deze elektronische neus verder te ontwikkelen. Eye on Air is een initiatief van twee wetenschappers, Dr. Ir. Sergey Mitko en Dr. Ir. Yuri Udalov, van de Universiteit Twente.

Zij hebben een sensor ontwikkeld die gebruik maakt van een verbeterde versie van IMS-techniek (Ion Mobility Spectrometry). Deze gepatenteerde techniek maakt het mogelijk om passagiers en bagage of vracht snel, beter en ongemerkt te controleren.

Vorig jaar ontving het Enschedese bedrijf financiering van enkele grote bedrijven waaronder het Mainport Innovation Fund, opgericht door Schiphol Group, KLM, TU Delft en de Rabobank, voor het ontwikkelen van hun product Het product komt naar verwachting eind 2015 op de markt.

Eye on Air werkt nauw samen met KLM en Schiphol om zo de techniek af te stemmen op behoeften van de luchthaven en luchtvaartmaatschappijen. Volgend jaar wordt de elektronische neus voor het eerst in gebruik genomen op Schiphol.