Doorstart aluminiumsmelter Aldel te Delfzijl

Het vorig jaar failliet gegane bedrijf wordt begin 2015 heropend omdat er binnen drie jaar een stroomkabel met Duitsland wordt aangelegd voor de doorvoer van goedkopere stroom.

Trefwoorden: #Aldel, #aluminiumsmelter, #Groningen Seaports, #Klesch Group, #stroomprijs

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Aldel ging failliet doordat het bedrijf niet kon concurreren met Duitse aluminiumsmelters, die veel goedkoper produceren vanwege een lagere stroomprijs.

Naast de toekomstige levering van goedkopere stroom, zijn de prijzen voor aluminium aangetrokken zodat het economische perspectief voor de aluminiumsmelter verbeterd is.

Ook andere grootgebruikers van energie in de Eemshaven kunnen gebruik gaan maken van de goedkope stroom uit Duitsland. De kabel wordt betaald door verschillende partijen waaronder Groningen Seaports en industriebedrijven in de regio.

Investeerder in Aldel, de Klesch Group, maakte het bericht over de heropening deze week bekend. Klesch steekt 4 miljoen euro in de herstart van de fabriek. Eind volgend jaar verwacht Aldel weer ruim 200 mensen in dienst te hebben.

Delen van het bedrijf worden nu al startklaar gemaakt, waarbij onder meer 180 van de 300 ovens worden opgestart.

Tot het eerste kwartaal van 2015 zijn tientallen werknemers in de weer om de fabriek voor te bereiden op een zogeheten 'crashstart', waarbij de productie in een keer wordt hervat.