Nieuwe Fieldlabs moeten Nederlandse industrie ’smart’ maken (+video)

"Onze ambitie is een nog sterkere Nederlandse industrie die groeit en voor banen zorgt. Veel beroepen zullen veranderen door Smart Industry, maar niet meedoen is geen optie"

Trefwoorden: #Dezentjé, #fme, #Ineke Dezentjé, #maakindustrie, #smart, #smart industry, #YES!Delft

Lees verder

Nieuws

( Foto: YouTube / FME )

ENGINEERINGNET.NL – Nederland heeft zijn traject om productie met ICT te verweven vastgelegd: in de 'Actieagenda Smart Industry' staat beschreven wat er moet gebeuren om de kansen te verzilveren die de slimme industrie van de toekomst biedt.

Tijdens de overhandiging van het plan aan minister Kamp van Economische Zaken bij tech incubator YES!Delft, liet FME-voorzitster Ineke Dezentjé Hamming er geen twijfel over bestaan: "Niet meedoen is geen optie. Nederland heeft alles in huis om van Smart Industry een succes te maken. "

Bij Smart Industry draait het om het optimaliseren van productie met inzet van ICT. Slimmere machines en robots communiceren onderling, sporen zelf fouten op en herstellen die fouten.

Om te beginnen moet iedereen zich gaan realiseren hoe groot het economische én maatschappelijke belang van investeren in Smart Industry is (groei en banen).

En in zogeheten Fieldlabs gaan bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry-oplossingen uitontwikkelen, testen en implementeren. In de Actieagenda worden tien voorbeelden van Fieldlabs gepresenteerd.

Fieldlabs bieden ook de mogelijkheid laagdrempelig (lage kosten, weinig eigen risico) te onderzoeken wat Smart Industry innovaties voor een bedrijf kunnen betekenen.

Zo kan een bedrijf nieuwe technologieën testen zonder zelf dure machines te hoeven aanschaffen. Verder wordt vanuit de Fieldlabs een structurele samenwerking gezocht met kennisinstellingen, vakgroepen aan universiteiten en onderwijsinstellingen.

Fieldlabs moeten een doorbraak realiseren op vraagstukken die voor de Nederlandse industrie urgent zijn. Een voorbeeld is het verhogen van de duurzaamheid van de melkveehouderij door het real-time monitoren van melkkoeien en het delen van data in de keten.

Dezentjé: "Veel beroepen zullen veranderen door Smart Industry. Dat betekent dat werknemers, op alle niveaus, blijvend moeten investeren in kennis en vaardigheden. Dat noemen we leren zonder onderbreking. Het vraagt om aangepaste opleidingen, om een goede afstemming tussen school en bedrijf, om aandacht voor sociale innovatie. Ook daar hebben we in de Actieagenda aandacht aan besteed."