Laatstejaarsstudente Caro De Brouwer winnaar van Encon Energieprijs 2014

Ingenieursstudente van KU Leuven verbaast jury met een brede kennis over tussentijdse opslag van solventen die CO2 capteren uit uitlaatgassen van fossiele energiecentrales.

Trefwoorden: #co2, #Encon, #energie, #ingenieur, #kuleven, #master of science

Lees verder

Opleiding

( Foto: Encon )

ENGINEERINGNET.BE - Elk jaar organiseert het Vlaamse energiestudiebureau Encon een energieprijs. Alle laatstejaarsstudenten met een thesis over energiebesparing of hernieuwbare energieproductie kunnen meedingen.

Voor de editie 2013-2014 werd Caro De Brouwer, Master of Science in de ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven, door een professionele jury als winnaar gekozen. Zij mocht de geldprijs van 2.500 euro en een trofee in ontvangst nemen van Vlaams minister van Energie, Annemie Turtelboom.

In de jury zetelen mensen uit het bedrijfsleven zoals Bayer, KBC, Vasco, EDF Luminus en Agoria, maar ook de Vlaamse overheid is vertegenwoordigd.

Robin Bruninx, voorzitter van de jury: “Elk jaar opnieuw zijn we verbaasd over de kwaliteit en de inventiviteit van de inzendingen. Maar dit jaar lag het niveau uitzonderlijk hoog. De uiteindelijke winnares deed daar nog eens een schep bovenop."

In het geval van Caro liep de voorafgaande presentatie anders dan gewoonlijk. De jonge dame was in de Verenigde Staten toen ze haar eindwerk voor de jury moest verdedigen. Ze had daarom een videopresentatie doorgestuurd. De vragen en antwoorden konden vervolgens via een live videoverbinding met Amerika gebeuren.

De thesis van de winnares handelde over een moeilijk onderwerp: de tussentijdse opslag van solventen die CO2 capteren uit de uitlaatgassen van fossiele energiecentrales.

Om de opgeslagen CO2 weer uit deze oplossers vrij te maken is energie nodig. Als je de oplossers tussentijds kan opslaan en zelf kan kiezen wanneer het CO2 er wordt uitgehaald, kan dat op het ogenblik dat energie het goedkoopst is. Dat maakt dit klimaatvriendelijk procedé economisch haalbaarder.

Robin Bruninx: “Vooral tijdens de vragenronde was de voltallige jury onder de indruk van De Brouwers accurate kennis. Ze had op de relatief korte periode waar men werkt aan een thesis, een enorme kennis weten op te bouwen over de markt van de emissierechten."

"Bovendien legde de winnende thesis ook nog eens zeer mooi de link tussen technologie en economie, iets waar het soms nogal eens durft mislopen. Kortom, een zeer sterke kandidaat.”

Aan de Encon Energieprijs namen studenten deel van alle universiteiten en hogescholen van Vlaanderen. Bruninx: "Dat bewijst hoe groot de interesse is bij de ingenieursstudenten voor energie en duurzaamheid."


OP DE FOTO
Vlnr: Robin Bruninx van Encon, minister Annemie Turtelboom en Caro De Brouwer.