Holst Centre, imec en Cartamundi ontwikkelen nieuwe flexibele NFC-chip

Holst Centre, imec, het Nederlandse TNO en Cartamundi hebben aangekondigd dat ze gaan samenwerken aan de ontwikkeling van ultradunne flexibele Near Field Communication (NFC) tags.

Trefwoorden: #Cartamundi, #holst centre, #IGZO dunne-film chiptechnologie, #imec, #Near Field Communication, #NFC, #NFC-chips, #rfid, #speelkaarten, #tags, #TNO

Lees verder

research

( Foto: Cartamundi, Chris Van Doorslaer )

ENGINEERINGNET.BE - De NFC tag zal ontwikkeld worden in een dunne-film chiptechnologie die geproduceerd wordt op een plastic film. De communicatietags zullen geïntegreerd worden in speelkaarten voor de “connected generation”.

De metaaloxide (IGZO) dunne-film chiptechnologie op plastic zorgt ervoor dat de productiekost van de NFC tags relatief laag gehouden kan worden. De ultradunne en flexibele vorm is nodig om NFC-toepassingen te integreren in papier.

NFC-technologie wordt gebruikt voor draadloze communicatie op zeer korte afstand tussen een tag die in een product geïntegreerd is en elektronische apparaten zoals smartphones en tablets.

Momenteel worden in de speelkaarten NFC-chips op basis van siliciumchiptechnologie geïntegreerd. Deze siliciumtechnologie resulteert echter in relatief grote, rigide en ook vrij dure chips. IGZO dunne-film chiptechnologie komt tegemoet aan de vraag van de speelkaartenindustrie naar veel dunnere, flexibelere, bijna onbreekbare NFC-chips.

Chris Van Doorslaer, CEO van Cartamundi, legt uit: “Wij willen producten maken die families en vrienden met elkaar verbindt, om zo de “quality time” die ze met elkaar delen te verbeteren. Door de expertise van Holst Centre en imec in dunne-film en nano-elektronica, kunnen we het fysieke met het digitale verbinden en lichte, intelligente kaarten maken met toegevoegde waarde voor de consument.”

Dankzij het Innovatiecentrum Antwerpen zijn de vier bedrijven een samenwerking aangegaan, die kan rekenen op financiële ondersteuning van het IWT.